De ce s-au ieftinit benzina și motorina, de fapt. Motivul care a dus la scăderea prețurilor la pompă

de: Ionuț Vieru
21 12. 2022

De ce s-au ieftinit benzina și motorina atât de mult luna aceasta? Prețurile carburanților rămân însă destul de mari, chiar dacă s-a înregistrat o scădere substanțială în luna decembrie, atât la motorină, cât și la benzina. De ce?

Cât de mult au scăzut prețurile carburanților?

Benzina și motorina s-au ieftinit foarte mult în ultima perioadă. Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a aplicat o ieftinire enormă la pompă. Prețurile au scăzut și la benzină și la motorină. Compania nu a modificat atât de mult prețurile niciodată într-un interval atât de scurt, atunci când vorbim de ieftinire.

Astăzi, 19 decembrie 2022, benzinăria Petrom din București de pe Strada Dr. Herescu Petre afișează un preț de 6,10 lei pe litru, benzină standard, în timp ce motorina standard este 7,26 lei pe litru. Dacă vorbim despre combustibil premium, benzina costă 6,56 lei, iar motorina 7,62 lei. Aceste prețuri nu includ reducerea de 50 de bani.

De ce s-au ieftinit benzina și motorina, de fapt

Aceste scăderi considerabile au loc pe fondul reducerii cotațiilor internaționale până la nivelurile minime ale acestui an. De asemenea, pe data de 5 decembrie a intrat în vigoare embargoul impus de Comisia Europeană asupra importurilor de petrol rusesc pe cale maritimă și plafonarea de preț de 60 de dolari pe baril.

Decizia Petrom de a ieftini motorina și benzina are în vedere și cotațiile în scădere accentuată la produsele petroliere. Acestea, alături de taxe, contează mult în stabilirea prețurilor la pompă.

La începutul acestei luni, pe data de 9 decembrie, cotațiile Platt’s Med erau de 677 dolari pe tona de benzină și 796 dolari pe tona de motorină, în scădere cu 21, respectiv 6 dolari pe tonă față de 8 decembrie. În vară, aceste niveluri au ajuns la circa 1.400 de dolari pe tonă.

Cât de mult a contat votul Austriei împotriva intrării României în spațiul Schengen?

Multă lume a crezut că ieftinirea carburanților ar avea legătură cu boicot-ul românilor împotriva OMV, având în vedere votul negativ al Austriei în ceea ce privește aderarea României la spațiul Schengen. Iată ce a declarat Petrom referitor la acest subiect:

„Suntem un punct de sprijin pentru economica românească, pentru securitate energetică a țării și un partener pentru cele mai relevante cazuri sociale. Nu este rolul nostru să comentăm decizii politice. Cu toate acestea, votul pentru Schengen are un impact asupra noastră, având în vedere că deținem operațiuni atât în România, cât și în Bulgaria.

Am crezut întodeauna că dreptul la libera circulație în zona Schengen este un atu puternic al UE, prin urmare susținem ferm accesul României la Schengen. Avem același punct de vedere în privința Bulgariei. Ne exprimăm speranța că decidenții vor ajunge la o soluție cât mai curând”.

România, în topul țărilor cu cea mai ieftină benzină

România se află momentan pe locul 5 în UE în topul țărilor cu cea mai ieftină benzină, după Bulgaria, Malta și Polonia. În ceea ce privește prețul motorinei, România se află pe locul 9, după Malta, Ungaria, Bulgaria, Cehia, Luxemburg, Polonia, Portugalia și Slovenia.

De asemenea, comparativ cu restul țărilor din Uniunea Europeană, România se află pe locul 16 la benzină fără taxe, ca fiind cea mai ieftină, după Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Finlanda, Franța, Ungaria, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Suedia.

Motorina fără taxe comercializată la noi este pe locul 20, după următoarele țări: Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cehia, Danemarca, Franța, Germania, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania.