De ce s-a sinucis o șefă de magazin Lidl. Motivele care au dus la tragedie

de: Ștefan R. Apostol
21 09. 2021

Gigantul Lidl este pus în fața unor acuzații dure privind condițiile de muncă ale unor angajați. Situația neplăcută a fost constatată în mai multe magazine din Franța, mai exact în Bretania, unde autoritățile investighează acum aceste acuzații. Lucrurile s-au complicat, după ce pe 6 septembrie un manager al unui magazin Lidl s-ar fi sinucis.

Lidl acuzat de autoritățile franceze de abuzuri

Pe 6 septembrie, managerul magazinului Lidl din Lamballe s-a sinucis. Este o sinucidere care intervine în timp ce justiția franceză investighează, de câteva luni, condițiile de muncă din cele șaizeci de magazine și depozitele situate în Bretania de Vest.

Autoritățile franceze învestighează decesul unui manager Lidl, Catherine, care a fost responsabilă de magazinul Lidl din Lamballe din Côtes-d’Armor. A lucrat aici din 1994 ca și casieră, spune presa locală. Apoi a devenit asistentă și în cele din urmă manager de magazin. Dar în iulie 2020, ea ar fia vut un incident cu un superior.

În cadrul companiei situația este tensionată în aceste zile, la reprezentața sa din Bretania. La sfârșitul lunii iulie 2020, parchetul din Saint-Brieuc a primit o alertă care a denunțat practicile conducerii regionale Lidl. Sindicatul a întocmit un raport alarmant în care se menționează că „angajații sunt în depresie, managerii de magazine care nu mai lucrează de luni de zile, obstacole în calea practicilor sindicale”.

În câteva luni, ar fi fost depuse aproximativ treizeci de plângeri. Managerul care s-a sinucis este apoi invitată să depună mărturie. Următorul pas a fost ca în februarie 2021, când conducerea regională Lidl a fost chemată în instanță.

Echipa de supraveghere a fost luată în custodia poliției și audiată pentru „discriminare sindicală”. Detaliile din sesizările făcute de sindicate vorbesc de dorința Lidl de a nu mai fi un „discounter” și de a-și transforma magazinele în supermarketuri.

„Este simplu, de la unul la altul, cifra de afaceri dublă. Pentru asta, au pus presiune pe echipe.”, declară un apropiat al managerului care s-a sinucis.

Noi metode de management impuse de oficialii locali Lidl

La acea vreme, explică sindicatele, conducerea a contestat în mod sistematic toate accidentele de muncă. Angajații care au făcut grevă sau cei care au fost considerați a fi capi puternici au fost supuși unor presiuni. Executivilor care au refuzat acest mod de a face lucrurile, le-au explicat, „ar fi frumos dacă ai pleca, la un moment dat nu te mai putem ține! „, spun sindicaliștii.

În iulie 2020, după altercația sa, Catherine a mers la medic care a pus-o în concediu medical. Ulterior femeia este audiată de magistratul de instrucție. Înainte de a-și lua propria viață, a scris o scrisoare rudelor sale. Ea și-a povestit condițiile de viață din companie.

Colegii marcați de tragedie

Ce este cumplit, mărturisesc colegii ei, este că au încercat să acționeze, dar nu au reușit să evite tragedia. Colegii managerului spun că aceasta ar fi primit o scrisoare, a doua zi după audieri, de la sistemul de justiție pentru a o invita să devină parte civilă în dosar.

„Dacă scrisoarea ar fi sosit puțin mai devreme, asta ar fi putut schimba lucrurile. Această scrisoare este o primă recunoaștere a statutului său de victimă.

Un mod de a spune ce s-a întâmplat. Nu este normal.”, mai spun apropiații managerului Lidl.

Într-o declarație, conducerea grupului Lidl a spus:

„Suntem profund întristați și ne alăturăm durerii familiei și colegilor ei, pe care îi cunoaște de peste 27 de ani. Ne adresăm și familiei sale și celor dragi lui cele mai sincere condoleanțe ale noastre.

Cu câteva zile în urmă, grupul Lidl a fost pus sub acuzare pentru omor și hărțuire morală. În 2015, un angajat din Bouches-du-Rhône a fost găsit spânzurat într-un depozit. Genul acesta de situații, se pare, nu sunt singulare și nu doar la Lidl, ci chiar și la Kaufland.