04 aug. 2021 | 09:52

De ce riscă un oraș cu 15 milioane de locuitori să rămână fără oameni: ‘Va fi o catastrofă’

News
De ce riscă un oraș cu 15 milioane de locuitori să rămână fără oameni: ‘Va fi o catastrofă’
Efectele încălzirii globale, un dezastru ecologic și uman

Temperaturile globale și nivelul mării cresc. Orașele de coastă se confruntă deja cu inundații devastatoare. Autoritățile lucrează pentru a veni cu soluții creative pentru a combate creșterea mareelor. Printre aceste zone, care riscă să dispară, se numără și celebrul Lagos cu o populație de 15 milioane de locuitori.

Efectele încălzirii globale, un dezastru ecologic și uman

Unele orașe se scufundă din cauza creșterii nivelului mării care intră încet pe coastele lor. Altele se scufundă din cauza pompării excesive a apelor subterane care creează o schimbare a presiunii și a volumului care determină scufundarea terenului.

Mașini, case scufundate în apă, navetiștii care trec prin autobuze inundate până la genunchi și proprietarii de case care numără costurile proprietăților distruse. Peisajul nu este din vreun film apocaliptic, ci este o realitate în mai multe zone din Africa.

Locuitorii din Nigeria, cea mai populată națiune din Africa, sunt obișnuiți cu inundațiile anuale care înghit orașul de coastă în lunile martie-noiembrie.

Lagos în timpul sezonului ploios

La mijlocul lunii iulie, însă, principalul district de afaceri din insula Lagos a cunoscut una dintre cele mai grave inundații din ultimii ani.

Fotografiile și videoclipurile postate pe rețelele de socializare au arătat zeci de vehicule inundate de apă după ploi torențiale. Inundațiile paralizează activitatea economică, la un cost estimat la aproximativ 4 miliarde de dolari pe an.

Lagos, un oraș de jos pe coasta atlantică a Nigeriei, ar putea deveni nelocuibil până la sfârșitul acestui secol, pe măsură ce nivelul mării crește din cauza schimbărilor climatice, sugerează proiecțiile științifice.

Pentru locuitorii de aici inundațiile au devenit ceva obișnuit, dar rata de distrugere crește. În aceeași proporție, dar invers, numărul populației scade, și există riscul ca cei peste 15 milioane de oameni de aici să dispară.

Problema este agravată de „sisteme de drenaj inadecvate și slab întreținute și creșterea urbană necontrolată”, printre altele, spun oficialii din zonă.

Erodarea litoralului din Lagos

Lagos este parțial construit pe continent și un șir de insule. Se confruntă cu o coastă erodată care face orașul vulnerabil la inundații.

Ecologistul nigerian Seyifunmi Adebote spune că este atribuibil încălzirii globale și „acțiunii induse de om pe o perioadă prelungită”.

Exploatarea nisipului pentru construcții contribuie major la eroziunea țărmului din Lagos, au afirmat experții în domeniul mediului.

Manzo Ezekiel, un purtător de cuvânt al agenției de gestionare a situațiilor de urgență din Nigeria (NEMA), a declarat pentru CNN că malul râului din Insula Victoria din Lagos este deja „spălat … în special în zona V.I din Lagos”.

„Există această problemă a faptului că malul râului este spălat. Creșterea nivelului apei are efect asupra pământului”, declară Manzo Ezekiel.

În Insula Victoria, un cartier bogat din Lagos, un oraș de coastă complet nou numit „Eko Atlantic”, este construit pe un teren recuperat din Oceanul Atlantic. Terenul, spun autoritățile, va fi protejat de apele în creștere printr-un zid de 8 kilometri lung din blocuri de beton.

Orașele de coastă care riscă să fie scufundate

Orașele de coastă joase din unele părți ale lumii pot fi scufundate permanent până în 2100, a arătat rezultatele unui studiu. Studiul publicat de grupul de cercetare Climate Central a afirmat că zonele afectate s-ar putea scufunda sub linia de maree dacă nivelul mării continuă să crească.

Se estimează că nivelul mării globale va crește cu peste 2 metri până la sfârșitul acestui secol. Acest aspect lasă Lagos, despre care experții spun că se află la mai puțin de doi metri deasupra mării, într-o stare precară, având în vedere că o parte din coasta Nigeriei este joasă.

Într-un studiu din 2012, Universitatea din Plymouth din Marea Britanie a constatat că o creștere a nivelului mării de doar  1 până la 3 metri „va avea un efect catastrofal asupra activităților umane” în mediile de coastă nigeriene.

Dincolo de vulnerabilitatea Lagos la schimbările climatice, sistemele de drenaj slabe și jgheaburile de stradă înfundate în zone mari ale orașului se crede că au escaladat provocările de inundații.

„Oricât schimbările climatice joacă un rol în creșterea nivelului mării, ceea ce puteți vedea în acest videoclip este în principal o problemă a sistemului de drenaj”, a postat pe Twitter un utilizator de rețele sociale în timp ce reacționa la un videoclip al inundațiilor recente din Lagos.

„Așteptăm cu nerăbdare să lucrăm cu președintele Joe Biden”

Cu toate acestea, pe măsură ce inundațiile se dezlănțuie în unele zone, cartierele cu venituri mici construite pe zone umede recuperate trebuie să se lupte cu clădirile care se scufundă.

Lagos, pentru a rămâne pe linia de plutire în fața inundațiilor și a creșterii nivelului mării, trebuie să se adapteze la schimbările climatice, sunt de părere specialiștii.

Autoritățile din Lagos au început de atunci curățarea canalelor de apă ale statului pentru a atenua inundațiile perene. Președintele din Nigeria, Muhammadu Buhari, și-a exprimat, de asemenea, dorința de a se asocia cu aliații mondiali în combaterea schimbărilor climatice.

„Așteptăm cu nerăbdare să lucrăm cu președintele Joe Biden și vicepreședintele Kamala Harris. Avem mari speranțe și optimism pentru consolidarea relațiilor cordiale existente, lucrând împreună pentru a combate terorismul global, schimbările climatice, sărăcia și pentru a îmbunătăți legăturile economice și comerț „, a scris Buhari într-un tweet din ianuarie.

PlaySport
Teo Trandafir, impresionată până la lacrimi! De ce a făcut-o să plângă Micuțu de la Insula de 1 milion
Ego.ro
Dumnezeule! Cât de frumoasă este iubita lui Pescobar. De asta o ține ascunsă
Digi24
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel către aliații NATO
Cancan.ro
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
GSP.ro
Cristian Gațu a recunoscut relația cu menajera familiei » S-a afișat în public cu femeia cu 27 de ani mai tânără decât soția lui: „Nu mă simt vinovat”
Stirile PROTV
Zece ore a fost violată de iubitul ei și prietenul acestuia, în Alba. Coșmarul trăit de o femeie în casa partenerului ei
Romania TV
Mirela Retegan a părăsit România după scandalurile repetate din Gaşca Zurli
Capital.ro
Putin CUTREMURĂ Europa! Ce țări poate ATACA Rusia: E legitim
EVZ.ro
Creierul uman, mai mare la generațiile tinere. Riscurile de demență scad considerabil
Adevarul
Marele baraj din Valea Jiului, investiția care a ajuns atracție turistică, dar nu va fi terminată niciodată FOTO
BZI.ro
Scandal cât casa la Gașca Zurli: Angajații Mirelei Retegan aveau salarii mizerabile!
Spynews.ro
Artiștii din România îl plâng pe George Nicolescu, cântărețul orb care a murit la 74 de ani. Mesajele de durere ale colegilor de breaslă
Libertatea.ro
Investigație. Lacunele din declarația de interese a unui secretar de stat: firma soției primește bani de la fondul de stat unde el este membru în consiliul de administrație
Sport.ro
FOTO Imaginea pentru care 'cea mai sexy femeie' din lume a primit peste 100.000 de euro: "O adevărată zeiță!"
Impact.ro
ȘOC! Cum arăta Gabriela Firea acum 20 de ani. Imaginile pe care SIGUR le-ai uitat
Parteneri
Taxe și impozite mai mari din 2025. Câți bani vor scoate românii din buzunar
Redactia.ro
Cea mai bună halterofilă din Europa este româncă
Digisport.ro
11.000 de soldați români, trimiși la moarte sigură de un general rus: „Nu am crezut că sunteți atât de proști!” Povestea terifiantă a bătăliei de la Oarba de Mureș
Click.ro
Primele imagini cu Gianina Crișan, iubita lui Pescobar, după ce a născut! Cum s-a filmat tânăra la două săptămâni de când a devenit mamă
Viva.ro
Putin avertizează că Rusia va doborî toate avioanele F-16 date Ucrainei: Dacă sunt folosite din țări terțe, ele devin ținte legitime
Digi24
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut ce era, de fapt. Ce a pățit o femeie
Digi24
Retrasă din lumea mondenă, fosta bombă sexy e de nerecunoscut! S-a apucat de scris cărți de bucate
Unica.ro
Harry, gata să se împace cu William. E dispus să facă orice
EVZ.ro
Loredana Groza, gest emoționant pentru Petra, tânăra nevăzătoare devenită virală în mediul online. Cum a surprins-o marea artistă / VIDEO
Spynews
Magazine ÎNCHISE în weekend. Ciolacu, decizia finală: Vreau să închid...
Capital.ro
"Lâna de aur”, cel mai luxos și scump material textil natural din lume. Prețul uriaș al hainelor realizate din acest fir valoros
Antena 3
Antonia a renunțat la haine și a pozat provocator. Viitoarea soție a lui Alex Velea a făcut furori
TV Mania
A împlinit 69 de ani, dar cu greu i-ai putea da mai mult de 40 de ani. O mai recunosti?
Avantaje
ANAF va CONTROLA familiile! Pe 15 aprilie încep VERIFICĂRILE
Mediaflux
Artiștii din România îl plâng pe George Nicolescu, cântărețul orb care a murit la 74 de ani. Mesajele de durere ale colegilor de breaslă
Spynews.ro
Testul de atenție pe care numai geniile îl rezolvă: găsește ardeiul desenat!
Realitatea.net
Bebelușul pietrificat care a stat 56 de ani în burta mamei. Cum a fost posibil cazul uluitor și ce s-a întâmplat cu femeia
Antena 1
Rușii, nervoși că baza Kogălniceanu se extinde: 'Va fi prima țintă'. Ne pregătim de război?
Shtiu.ro