De ce Poliția Română nu mai aplică amenzi cetățenilor. Ce au ales să le scrie pe procesul verbal

De ce Poliția Română nu mai aplică amenzi cetățenilor. Ce au ales să le scrie pe procesul verbal
Angajații din Poliția Română dau mai puține amenzi

Într-un moment în care lipsa banilor de la bugetul de stat devine o problemă, salariile din Poliția Română devin un motiv de protest pentru angajații instituției. Guvernele liberale promiteau implementarea legii salarizării ce ar fi trebuit să majoreze inclusiv salariile polițiștilor. Din păcate legea a fost amânată, tocmai din cauza lipsei banilor, dar polițiștii au decis să adopte o formă inedită de protest.

 Legea Salarizării nr. 153/2017 trebuia să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2022

În urmă cu patru ani, Guvernul condus Grindeanu emitea o nouă lege a salarizării, Legea Salarizării nr. 153/2017, prin care toți angajații din Poliția Română ar fi trebuit să beneficieze de o majorare a salariilor, iar legea trebuia să intre în vigoare anul viitor pentru 2022 și 2023, așa cum era prevăzut la art.12:

„Începând cu anul 2023, salariile de bază, soldele de funcție/salariile de funcție și indemnizațiile de încadrare se stabilesc prin înmulțirea coeficienților prevăzuți în anexele nr. I-VIII cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată în vigoare.”

Conform legii, începând cu anul viitor, în funcție de postul ocupat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, salariul de bază ar fi trebuit să crească consistent. De exemplu, un chestor-șef de poliție din Poliția Română ar fi trebuit să abă din 2022 un salariu cuprins între minim 8.072 lei și 8.247 de lei, iar un comisar-șef de poliție  ar fi trebuit să aibă o creștere salarială cuprinsă între minim 5.791 de lei și maxim 6.844 lei, în funcție de vechimea și gradul de dificultate al postului.

În plus de asta, conform art.14, alin.1, în funcție de misiunea pe care o îndeplinesc, angajații din Poliția Română ar fi trbuit să mai primească o compensație de risc/pericol deosebit de până la 30% calculată la solda de funcție/salariul de funcție/salariul de bază.

Angajați din Poliția Română protestează în toată țara

Conform reprezentanților Sindicatului EUROPOL, mai mulți angajați din Poliția Română au decis să protesteze față de decizia guvernului de a nu pune în aplicare de anu, viitor a legii salarăzirăă. Așa se face că majoritatea polițiștilor la Rutieră din Alba, Bacău, Constanța, Olt, Bihor, Dolj, București, Neamț, Prahova, Suceava, Mehedinți, Călărași, Giurgiu, Vâlcea, Cluj și Mureș, potrivit postărilor de pe contul Sindicatului Europol, au deci să nu mai acorde amenzi ci doar avertizări, acestea regăsindu-se în procesele verbale de constatare a infracțiunii comise în trafic.

Un alt protest, dar susținut în stradă, avea loc în noiembrie anul curent, tot pe marginea aceleași legi, Legea Salarizării nr. 153/2017, reprezentanții Sindicatului Europol scriind la acel moment:

„Negocierile politice pentru formarea majorității guvernamentale au avut drept unic scop împărțirea “ciolanului” pentru clientela politică flămândă. Vedem că respectarea Legii este facultativă în “Statul de drepți” al președintelui Iohannis și asta pentru că Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, votată de toate partidele care acum formează majoritatea (PNL, PSD, UDMR), se intenționează a fi suspendată și în anul 2022. Cu alte cuvinte, sute de mii de bugetari vor rămâne în continuare cu inechitățile și discriminările salariale pe care din 2010, tot guvernanții le-au generat.

Despre pensiile militare nu se scoate un cuvânt, în condițiile în care rezerviștilor nu le-a mai fost indexată pensia nici măcar cu inflația galopantă din ultimii 2 ani. Personajele politice marcante, în mod populist, plasează pensiile militare în afara sistemului public de pensii cu scopul evident de a nu aplica majorarea procentuală promisă pensionarilor civili. Revendicările noastre vizează exclusiv aplicarea legilor în vigoare și în acest sens protestăm pentru aplicarea Legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice începând cu 01 ianuarie 2022și indexarea pensiilor militare cu indicele inflației.”, scriau reprezentanții Europol în noiembrie.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI