De ce plantele de apartament devin violet. Greșeala pe care toată lumea o face
Ați observat vreodată că uneori plantele de apartament își schimbă culoarea și devin violet? Specialiștii ne spun care este motivul și ce trebuie să facem pentru a evita acest fenomen.
Ce înseamnă dacă planta de apartament devine violet
Dacă sunteți un nou pasionat de plante și întâmpinați această problemă, probabil că v-ați pus multe semne de întrebare. Există anumite cauze, dar sunt ușor de remediat, din fericire.
În primul rând, temperaturile necorespunzătoare sau expunerea excesivă la soare pot duce la ca o plantă de apartament să devină violet. În momentul în care planta se confruntă cu temperaturi extreme sau lumină solară intensă, ea le percepe ca pe amenințări.
Ca și răspuns, planta de apartament își mărește producția de pigmenți violet, ducând la decolorarea frunzelor, tulpinilor sau a altor părți ale plantei. În același timp, temperaturile ridicat provoacă deshidratare, iar țesuturile plantei se pot deteriora, determinând planta să capete această culoare.
Este ușor de atenuat și de evitat aceste probleme. Pentru început, asigurați-vă că planta este situată într-un mediu cu temperaturi stabile în intervalul preferat.
Evitați amplasarea plantei în apropierea curenților de aer, încălzitoarelor sau orificiilor de aer condiționat care pot provoca fluctuații de temperatură. Verificați frecvent dacă planta ofilește, se ondulează frunzele și evitați udarea excesivă.
Nutriție necorespunzătoare și dăunători
Acestea sunt alte două motive pentru care planta poate căpăta culoarea mov. De cele mai multe ori, planta dumneavoastră are nevoie de azot. Azotul este esențial pentru producția de clorofilă, care este responsabilă pentru culoarea verde a țesuturilor plantelor.
Când o plantă nu are suficient azot, nivelurile de clorofilă scad, provocând estomparea pigmentării verzi. Ca urmare, pigmenții violet devin mai proeminenți, ceea ce duce la decolorarea frunzelor sau a tulpinilor.
De regulă, deficitul de azot apare atunci când plantele sunt cultivate în soluri sărace în nutrienți sau când regimul lor de îngrășăminte este inadecvat. De asemenea, plantele mai au nevoie de fosfor pentru o creștere adecvată.
În mod similar cu problemele menționate mai sus, atunci când dăunători precum afidele, acarienii de păianjen sau muștele albe se hrănesc cu seva unei plante, ei slăbesc sănătatea și vigoarea generală a acesteia.