De ce par pisicile că te judecă cu privirea. Care e motivul real din spatele grimasei

De ce par pisicile că te judecă cu privirea. Care e motivul real din spatele grimasei
Medicii explică de ce par pisicile că te judecă cu privirea. Ce se ascunde în spatele comportamentului animalelor de companie?

Pisicile nu au nevoie să socializeze la nivelul la care o fac oamenii. Animalele de companie se bucură de o anumită interacțiune cu proprietarul lor, însă nu experimentează aceeași complexitate a emoțiilor. Acesta este și unul dintre motivele pentru care uneori le înțelegem greșit atitudinile. Iată de ce par pisicile că te judecă cu privirea.

De ce par pisicile că te judecă cu privirea

Întregul internet este împânzit cu fotografii ale pisicilor care par că te judecă. O mulțime de internauți își surprind animalele de companie în postura de critic, cu buzele încovoiate și ochii întredeschiși.

„Am început să cânt cu voce tare și m-am uitat spre pisica mea, Snuggles. Mă privea cu multă judecată [sic]. Pisici…”, a fost mesajul unui utilizator Reddit.

Specialiștii sunt de părere, însă, că expresiile pisicilor ar putea să nu însemne ceea ce cred stăpânii lor. Tendința este de antropomorfiza pisicile și de a proiecta comportamentul uman, la extreme, asupra lor. Mai ales atunci când animalele de companie încep să muște sau să zgârie.

Ce se ascunde în spatele posturii de critic a unei pisici

Într-adevăr, animalele de companie au sentimente. Însă nu, pisica ta nu te judecă. Aceasta este o caracteristică strict umană, nu una felină, este de părere consultantul certificat în comportamentul pisicilor Marilyn Krieger.

„Ar putea fi alte lucruri care cauzează această expresie. Poate că pisica se simte încolțită sau există o altă pisică în apropiere. Sau poate că există o ușoară durere pe care o resimt”, a explicat consultantul certificat în comportamentul pisicilor Marilyn Krieger.

Lauren Finka, specializată în comportamentul animalelor, susține că pisicile sunt sensibile la expresiile faciale ale proprietarului. Mai mult decât atât, ele observă diferențele dintre stările emoționale și dintre comportamente omului. Astfel, animalele pot manifesta diverse atitudini.

Își formează pisicile o opinie despre comportamentul uman?

Atunci când vine vorba despre presupusa judecată a unei pisici, Lauren Finka nu este chiar ambivalentă. Pisica ta este mult mai inteligentă decât credeai, probabil. Însă inteligența de care dau dovadă animalele de companie diferă, în mod evident, de la caz la caz.

„Cred că pisicile sunt capabile să recunoască dacă o persoană le tratează bine sau nu. De exemplu, ele știu să stea departe de cineva care țipă la ele. Dar nu cred că își formează neapărat o opinie despre comportamentul acelei persoane. Probabil că nu cred că, dacă acea persoană țipă la mine, înseamnă că este o persoană rea”, a afirmat Lauren Finka, într-o intervenție pentru BBC Radio.