De ce ospătarul îți ia meniul de pe masă, de fapt. Ce înseamnă asta
Atunci când mergi să servești masa în oraș, obsevi un anumit comportament la ospătarii care vin și iau meniul de pe masă. Acest mic detaliu are o mare însemnătate, pe care nu mulți o cunosc cu adevărat. Ce reprezintă limbajul trupului chelnerilor din marile restaurante. De ce se golesc imediat mesele de meniuri.
Motivul pentru care ospătarul nu lasă meniul pe masă, după ce ți-a luat comanda
Te-ai întrebat vreodată de ce chelnerii iau meniul de pe masă, de îndată ce au terminat să-ți noteze comanda în carnețel?
Ei bine, pe lângă faptul că acest lucru este necesar pentru a elibera spațiul unde urmează să te bucuri de preparatele pe care le vei savura, pe lângă pahare, tacâmuri, șervețele și olivieră, iată că există și o altă explicație pentru acest gest.
Este adevărat și faptul că ospătarii iau meniul de pe masa unui client pentru a-l prezenta altor invitați ai localului, dar mai există un motiv anume pentru care chelnerii eliberează mesele de meniuri.
Mai exact, se pare că ospătarii recurg la acest gest pentru a memora mai bine comenzile pe care tocmai și le-au notat, astfel pot ține evidența comenzilor mult mai bine.
De altfel, potrivit celor de la shtiu.ro, această metodă s-ar practica, mai cu seamă, în localurile de lux, fiind o dorință a proprietarilor de restaurante pentru a primi comenzi mult mai valoroase.
Mai bine zis, clienții nu vor ști prețurile exacte ale preparatelor pe care le comandă, dacă nu au, în permanență, meniul pe masă, pentru a răsfoi paginile cu atenție.
Câți bani lasă bacșiș românii la restaurante
Potrivit datelor celor de la Bookingham și SRD Media, locuitorii din Dobrogea sunt cei mai generoși cetățeni ai României când vine vorba de a lăsa ciubuc la restaurant, iar dintre aceștia 55% lasă 10% din suma pe care trebuie să o achite la nota de plată.
Desigur, criteriile după care românii lasă bacșiș diferă de la om la om. 94% dintre clienți observă comportamentul ospătarilor, în timp ce 57% vor să fie serviți cât mai prompt. Doar 52% dintre români prioritizează calitatea serviciilor ca principal criteriu pentru a lăsa ciubuc.
Ce bacșiș lasă românii, de fapt. Dintre consumatorii care obișnuiesc să lase o mică atenție ospătarului sau ospătăriței care-i servește la local, 60% dintre cei care au un venit lunar de aproximativ 5000 RON lasă bacșiș întotdeauna.
De asemenea, 75% din românii care sunt remunerați cu 1.500 lei pe lună lasă maxim 20 lei ciubuc, în timp ce bacșișul cel mai mare, de aproximativ 40 – 50 de lei, este acordat de 47% dintre românii cu venituri superioare, de peste 5000 de lei.