De ce oamenii nu mai fac gripă în pandemie. Răspunsul surprinzător al cercetătorilor
Cercetătorii au ajuns la concluzia de ce nu mai fac oamenii gripă în plină pandemie. Potrivit datelor OMS, numărul îmbolnăvirilor de gripă sezonieră a scăzut, rata infecţiilor la nivel global fiind mai mică cu 98% faţă de aceeaşi perioadă a lui 2019. Acest fapt s-ar putea datora în bună parte izolării, precum și a măsurilor de protecţie. Oamenii de ştiinţă susțin că ar mai putea exista o explicaţie plauzibilă.
De ce nu mai fac oamenii gripă în timpul pandemiei de coronavirus. Anunțul oamenilor de știință
Oamenii de știință au ajuns la concluzia că oamenii nu mai fac gripă în plină pandemie de coronavirus datorită izolării, precum și a regulilor sanitare.
Ipoteza a fost lansată de Institutul de Sănătate publică din Anglia, care a realizat un studiu în acest sens. Interferenţa virală scade probabilitatea ca o persoană să fie infectată în acelaşi timp cu două virusuri, cel gripal și coronavirus.
Cei care au făcut gripă au mai puține șanse să se infecteze și cu coronavirus
Cercetătorii din Marea Britanie au examinat probe de la circa 20.000 de persoane în primele 4 luni ale lui 2020. Astfel, s-a descoperit că cei care au avut gripă au cu 58% mai puţine şanse să se îmbolnăvească şi de coronavirus în acelaşi timp.
”Ar putea să fie asta o explicaţie, că există o concurenţă între virusuri, dar este de urmărit. Există în natură şi în biologia moleculară şi virală acest fenomen. În celula infectată de către un virus apare o rezistenţă la infecţia cu alte virusuri. De aici poate să apară acea concurenţă şi imposibilitatea de a te co-infecta cu alt patogen”. afirmă cercetătorii.
Nu se știe dacă gripa și coronavirusul sunt în competiție
Nu este cert că aşa va fi. Ţine foarte mult şi de modul în care acţionează virusul, de modul în care intră în celulă, dacă sunt competitori pe acelaşi mecanism sau nu. Ar putea să aibă într-adevăr o competiţie pe mecanismul de intrare în celulă. Poarta de intrare este epiteliul respirator de la nivelul faringelui, foselor nazale”, a declarat Ana-Maria Dobrotă, medic infecţionist, potrivit hotnews.ro.
Epideia de coronavirus se întețește în România
Mai multe ţări de pe glob au raportat o scădere semnificativă a cazurilor de gripă în acest an. Spre exemplu, Marea Britanie a înregistrat doar 767 de cazuri faţă de 7.000 câte înregistra anul trecut, Pe de altă parte, epidemia de coronavirus nu slăbește în România.
Ieri, 27 octombrie au fost raportate 4724 de cazuri noi de infectare cu coronavirus. De asemena, țara noastră a mai înregistrat un record negativ. Au murit cei mai mulți oameni, în 24 de ore, de la debutul epidemiei de coronavirus, respectiv 104 persoane.