De ce nu vor profesorii să se vaccineze. Specialiștii au dat verdictul surpriză
Pe data de 15 ianuarie a început faza a doua de vaccinare anti-covid, la nivel național. În această etapă, conform autorităților, ar trebui să înceapă vaccinarea cadrelor din sistemul de învățământ preuniversitar și universitar. Numai că sunt probleme, numărul profesorilor care vor să se vaccineze fiind unul foarte mic. Ministrul Sorin Cîmpeanu speră la o creștere a procentului de cadre vaccinate.
Scepticism în rândurile profesorilor pentru vaccinarea anti-covid
La nivelul învățământului preuniversitar sunt cu puțin peste 237.400 de angajați. Din acest număr, spune Ministrului Cîmpeanu, mai puțin de jumătate sunt de acord să se vaccineze în această a doua etapă a vaccinarii anti-covid.
Pe 15 ianuarie, odată cu demararea fazei a doua, Sorin Cîmpeanu a avut întâlniri cu sindicatele din învățământ, și conform acestora puțin peste 45% dintre cadrele didactice sunt de acord să se vaccineze. De cealaltă parte, mai spune ministrul, 59,64% dintre angajaţii din sistemul universitar se vor vaccina.
Refuzul cadrelor din preuniversitar, spun specialiștii, are la bază lipsa unei informări corecte și coerente asupra vaccinului folosit. Aceeași specialiști mai pun refuzul și pe seama nivelului „relativ” crescut de educaţie.
”Trebuie însă să recunoaştem că preuniversitarul nu este imun la pseudo-cunoaştere, aşa cum am văzut şi în ultimele săptămâni (exemplu cursuri de numerologie/astrologie etc.). A fi un om educat adecvat şi cu bun-simţ nu înseamnă să te exprimi cu referire la orice.
Sau dacă nu te poţi abţine să o faci doar ca ipoteză/ca interogaţie. Înseamnă să fii asertiv (să te exprimi atunci când e cazul) în maniera adecvată, dar şi să ştii când să taci şi să asculţi experţii!”, a explicat pentru Adevărul.ro psihologul Daniel David, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai.
Sorin Cîmpeanu despre faza a doua de vaccinare anti-covid
Pe 15 ianuarie autoritățile anunțau faza a doua a campaniei de vaccinare anti-covid, iar datele arată că sunt 8.095 persoane vaccinate. În această a doua etapă intră persoanele peste 60 de ani și cu boli cronice. În aceeași fază intră și lucrătorii care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale. După discuții la nivel interministerial, Cîmpeanu a anunțat că s-a decis ca și cadrele didactice din preuniversitar și universitar să fie incluse în această etapă de vaccinare.
S-a marjat pe această ideea, în dorința expres afirmată ca din 8 februarie să se revină fizic la ore. Ministrul Sorin Cîmpeanu a făcut această declarație la începutul fazei a doua de vaccinare. Scenariile pentru revenirea la ore sunt deja luate în discuții împreună cu toți partenerii implicați. Rămâne de văzut care va fi numărul cadrelor vaccinate și dacă procentul de 45% se va mări în perioada următoare.
”Toți elevii din clasele a VIII-a, a XII-a și a XIII-a sunt în clasă în scenariul galben, s-a renunțat la scenariul hibrid în decizia de astăzi. În galben nu merg cei din clasele V, VI și VI, respectiv IX, X, XI, acești elevi fac ore online. Sistemul hibrid dispare complet”, a explicat Cîmpeanu, la Digi24.