De ce nu trebuie să strângi frunzele uscate toamna. Mulţi români nu ştiu cât de benefice sunt, de fapt
Cei mai mulți dintre români, când toamna este pe sfârșite, strâng frunzele căzute pe jos. De ce nu trebuie să strângi frunzele uscate toamna, au spus-o experții în grădinărit. Mulţi români nu ştiu cât de benefice sunt, de fapt.
Nu mai strânge frunzele căzute pe sol. La ce sunt bune acestea
Strângerea frunzelor uscate de pe spaţiile verzi nu face deloc bine arborilor, pentru că aceștia aceştia extrag substanţe hrănitoare din resturile vegetale.
Astfel, obiceiul unor autorităţi locale, dar și a persoanelor fizice, de a curăța de la un capăt la altul parcurile nu se întâlneşte în ţările din Occident. Spre exemplu, la Versailles se greblează frunzele de pe alei, dar între arbori sunt lăsate pe pământ, peste anotimpul rece.
Unii cred că dacă nu strâng frunzele toamna în primăvara anului următor creşterea altor plante nu va mai fi posibilă. Neadevărat, pentru că în păduri cresc plante sub copaci, chiar dacă nu îndepărtează nimeni resturile vegetale la sfârșit de toamnă.
Citește și: Cum se plantează corect pomii fructiferi în curte
Parcurile nu trebuie curățate de funze, nici grădinile
”În general, e bine să lăsăm frunzele pe sol, pentru că se descompun şi oferă nutrienţi plantelor. Din păcate, la noi nu se înţelege acest lucru şi se mătură de la un capăt la altul parcurile. Sunt mai multe tipuri de plantaţii – unele care nu trebuie să aibă neapărat iarbă pe dedesubt, dar noi încercăm să punem gazon peste tot, pentru că nu ştiu exact de unde am înţeles noi că gazonul creşte în pădure. Nu trebuie să arate chiar tot parcul, de la un capăt la altul, la fel. Şi asta se poate vedea, de exemplu, şi la Versailles, unde se greblează frunzele de pe alei, dar între arbori sunt lăsate pe pământ”, a explicat Diana Culescu, preşedintele Asociaţiei Peisagiştilor din România, potrivit Agerpres.
De asemenea, întreţinerea spaţiilor verzi presupune activităţi mult mai specializate decât curățarea frunzelor. Tăierea corectă a arbuştilor, în funcţie de nevoile speciei respective, permite înflorirea acestora.
De ce nu înfloresc arbuștii
„Trebuie tăiate anumite specii de arbuşti în funcţie de arhitectura tipică sub care cresc. Noi nu ştim lucrul acesta, venim şi tăiem cu fierăstrăul de la un capăt la altul primăvara. Prin urmare, la noi, nu prea înfloresc arbuştii. Acesta este motivul pentru care strângem frunzele: că nu avem competenţe de altceva. Strângem frunze, tăiem iarba, atât”, a mai spus Diana Culescu.
Citește și: Cum se curăță pomii ca să dea rod bogat
Nu în ultimul rând, în jurul copacilor sunt necesare alveole, iar practica de a turna diverse materiale chiar lângă trunchiul lor nu permite circulaţia apei şi a aerului, fapt care va afecta pomii.