De ce nu trebuie să punem alarma de dimineață pe telefonul mobil. Toți facem greșeala asta
Se pare că telefoanele au devenit o extensie a mâinilor noastre, deoarece le folosim pentru multe sarcini. Printre toate aceste sarcini, se numără și setarea unei alarme, fapt pe care aproape toată lumea îl face pe telefon.
De ce nu trebuie să punem alarma de dimineață pe telefonul mobil
Specialiștii atrag însă atenția că este greșit să folosim telefoanele mobile pe post de ceas deșteptător. Iar explicația este că ultimul lucru pe care punem mâna seara și primul lucru pe care îl atingem dimineața devine smartphone-ul. Iar acest fapt stimulează dependența de telefoane, notează The Guardian.
De asemenea, un studiu din anul 2017 indică că verificarea rețelelelor de socializare de pe telefonul mobil cu 30 de minute înainte de culcare duce la perturbări grace ale somnului pentru tinerii adulți. Astfel că sfatul experților este să punem telefonul la încărcat într-o altă cameră și să utilizăm un ceas deșteptător normal, pentru a nu mai deveni atât de dependenți de smrtphone.
Mai mult decât atât, folosirea telefonului mobil pe post de ceas deșteptător ne poate afecta somnul și rutina de dimineață, iar odată ce-l avem în mână, tindem să verificăm mesajele și e-mail-urile.
Cum se numește dependența de telefon
Dependența de telefon se numește nomofobie și este extrem de serioasă. Se poate însă scăpa de ea, dacă ținem cont de anumite sfaturi. În primul rând, trebuie să renunțăm la notificările de pe telefonul mobil. Se pot ștere astfel aplicațiile pe care nu le folosiți sau pe care le folosiți prea rar. O altă metodă care ajută este renunțarea la social-media. Pare fi misiune imposibilă să nu te mai conectezi la Facebook, Instagram sau Twitter, dar puteți face asta măcar pentru o săptămână.
Apoi, trebuie să puteți pune limite telefonului mobil. Adică să nu îl folosiți oriunde și oricum: nu-l mai folosiți în timpul mesei, la toaletă, înainte de culcare sau imediat când vă treziți. De asemenea, un alt mod de a scăpa de dependență este să vă feriți de grupurile de chat create pe Facebook sau pe WhatsApp. Veți primi foarte multe mesaje, iar asta vă poate distrage grav de la ceea ce aveți de făcut. Pentru a îndepărta această dependență, mai puteți, de asemenea, să vă creați… alte dependențe, mult mai sănătoase. Să faceți lucruri care vă plac, să practicați sport. Toate aceste lucruri ajută la îndepărtarea nomofobiei. Nu în ultimul rând, pentru a mai limita folosirea telefonului mobil puteți încerca conectarea cu oamenii, o conexiune fizică și nu… virtuală.