De ce nu trebuie să dormi pe partea dreaptă. Ce greșeală nebănuită fac foarte mulți români
Sunt multe motive care ne pot perturba calitatea somnului, chiar fără să realizăm asta. De multe ori, acestea ne pot pune în pericol sănătatea. De la o cină consistentă, la o ultimă cafea, sau o activitate intensă înainte de culcare, toți acești factori ar putea face ca somnul să dispară și afecțiunile să apară. Lor li se adaugă și poziția în care dormim. Concluzia celor mai recente studii este că cel mai sănătos este să dormim pe partea stângă și să evităm pe cât posibil partea dreaptă, cea din urmă fiind o postură extrem de nesănătoasă.
Motivul pentru care nu e bine să dormi pe partea dreaptă
Când vine vorba despre poziții de somn, mereu le alegem pe cele mai confortabile, dar asta nu înseamnă că sunt și benefice organismului. Dacă dormim pe spate, este în regulă. În schimb, dacă dormim pe partea dreaptă, ne poate cauza. Această poziție este nesănătoasă și afectează trupul, în special în cazul gravidelor. Poziția recomandată, potrivit celor mai recente studii, este pe partea stângă.
- cauzează apariția pirozisului, o iritație a esofagului, provocată de acidul din stomac
- amorțeli
- insomnie
- boli gastro-efosagiene care se pot agrava
Lipsa somnului ne poate înnebuni
Omul trebuie să doarmă între 5 și 8 ore pe noapte pentru ca organismul să fie odihnit din toate punctele de vedere. Dar numărul orelor de somn depinde de la o persoană la alta. Depinde de munca pe care o are, de vârstă și de mai mulți factori. Ce ne facem, însă, dacă nopțile noastre sunt prea scurte, dar nu pentru că o ținem dintr-o petrecere în alta, ci pentru că nu avem timp de somn? Nu e bine deloc, pentru că ne vom îmbolnăvi de oboseală cronică, iar de asta se scapă doar cu psihoterapie și cu medicamente. Somnul este important pentru organism și mai ales pentru creier. Lipsa lui în mod repetat poate chiar să ne înnebunească.
„Simptome depresive, probleme care țin de anxietate, atacuri de panică. Problemele se cronicizează și în felul acesta ajung, la un moment dat, după câteva săptămâni sau luni de suferință, chiar să determine tabloul unei boli psihice”, explică psihiatrul Alexandru Aricescu pentru Antena 1.
„Creierul nostru este ca un calculator performant și chiar și cele mai performante calculatoare au nevoie de odihnă. Atunci când îl suprasolicităm, el dă eroare”, completează specialistul.
„Acea starea de oboseală care apare după o noapte cu probleme nu face decât să ne strice ziua. Pot să apară probleme de comportament, o stare de irascibilitate. Atunci când sunt mai multe nopți în care avem o deprivare de somn sau nu ne odihnim cum trebuie, întreg organismul are de suferit și eficiența de la muncă scade”, completează acesta.