De ce nu te poate obliga angajatorul să îți dai demisia. Ce să faci dacă te forțează

de: Alexandra Chivu
29 07. 2019

Din momentul când intri în câmpul muncii, tot afli vrute și nevrute. Important de știut este că angajatorul nu îți poate impune demisia. Iată motivul pentru care nu te poate forța patronul să îți dai demisia și ce să faci dacă te forțează.

De ce nu te poate forța angajatorul să îți dai demisia

De când începi să îți cauți primul loc de muncă, lege trebuie să îți fie faptul că angajatorul nu îți poate impune demisia, din cauză că o concediere nelegală este mult mai ușor atacată în instanță, astfel că unii angajatori preferă să îi impună salariatului demisia în loc. Chiar dacă Codul muncii precizează că decizia de a demisiona îi aparține totalmente salariatului, demisia forțată și sancționarea ei nu este tratată de Codul muncii, iar impunerea unei demisii este o problemă cu care mulți angajați s-au confruntat.

Potrivit Codului muncii, alegerea de a demisiona reprezintă actul unilateral de voință prin care salariatul comunică în scris angajatorului încetarea contractului individual de muncă(CIM), după împlinirea unui preaviz. Drept urmare, hotărârea aparține exclusiv salariatului și nu poate fi impusă de angajator. În cazul în care dorește încetarea contractului salariatului, angajatorul are la îndemână alte mijloace de care se poate folosi: concedierea. Cu toate acestea, mulți angajați se plângă de faptul că angajatorii îi pun ”în fața faptului împlinit” și sunt constrânși, prin diferite mijloace, să își semneze cererea de demisie.

Dacă ești constrâns să-ți semnezi demisia, sesiza instanța judecătorească

Dacă ești pus într-o astfel de situație, cea mai bună decizie este să nu semnezi, căci, odată ce iscălitura ta se află pe cererea de demisie, va fi foarte greu de dovedit că a fost vorba, de fapt, despre o demisie forțată. Acțiunea pe care trebuie să o faci în cazul în care ești pus într-o asemenea postură este să amâni semnarea documentului, timp în care mergi și depui o plângere la Inspecția Teritorială a Muncii(IMT) de care aparține sediul social al firmei la care ești angajat, iar de aici pornește demersul inspectorilor. În cazul în care, totuși, ți-ai semnat demisia, sub presiunea șefului, poți sesiza instanța judecătorească, cerând anularea demisiei. Demisia se poate ataca în fața judecătorilor numai dacă se invocă existența unui viciu de consimțământ.

„Instanţele judecătoreşti au fost puse faţă în faţă cu cererile unor (foşti) angajaţi care susţineau că au fost forţaţi de angajator să semneze actul demisiei şi că, în fapt, încetarea relaţiei de muncă este rezultatul unei concedieri mascate. Cum dreptul muncii s-a dovedit lacunar în această privinţă, judecătorii au aplicat regulile din dreptul comun care privesc anularea actelor încheiate de o persoană cu consimţământul viciat, anulare care ar genera reintegrarea salariatului pe fostul său post precum şi plata salariilor la zi şi alte daune, notează avocații de la PeliFilip, notează avocatnet.ro.