De ce nu se mai schimbă ora de iarnă la final de octombrie. Anunţul venit de la Bruxelles, se întâmplă din 2023

de: Ioana Bucur
22 10. 2022

Nu se mai schimbă ora de iarnă la final de octombrie? Este un moment cu care ne-am obișnuit deja, an de an, aproape de finalul toamnei, însă viitorul ar putea aduce o schimbare uriașă. Ce planuri au oficialii de la Uniunea Europeană, anunțul a venit chiar de la Bruxelles și s-ar putea aplica din 2023.

Nu se mai schimbă ora de iarnă la final de octombrie?

A mai rămas foarte puțin până la momentul în care România va trece la ora de iarnă. Așa cum ne-am obișnuit până acum, acest lucru se întâmplă an de an, la final de octombrie, mai exact, în ultimul weekend al lunii. Lucrurile s-ar putea schimba, însă, în viitorul apropiat.

În 2022, românii vor face trecerea de la ora de vară la cea de iarnă în noaptea de 29 spre 30 octombrie, când ora 03:00 va deveni ora 02:00 și vom dormi cu 60 de minute mai mult. Cu alte cuvinte, ziua de 30 octombrie 2022 va avea nu 24, ci 25 de ore.

Vom umbla din nou la ceasuri abia în luna martie a anului viitor, pe data de 26. Totuși, dacă dorințele oficialilor de la Uniunea Europeană devin realitate, 2023 ar putea fi ultimul an în care se schimbă ora.

Ideea de a se renunța la obligativitatea trecerii de la ora de vară la cea de iarnă a devenit subiect de dezbatere de ceva ani în rândul oficialilor UE, ajungându-se în punctul în care s-a propus ca fiecare stat membru să decidă dacă va rămâne definitiv la cea de iarnă sau la cea de vară.

Citeşte aici mai multe informaţii!

Ce au vrut europenii

În 2018 a fost realizat un sondaj online, rezultatele arătând că nu mai puin de 84% dintre participanți au votat în favoarea încetării schimbării orei.

Un an mai târziu, în 2019, Parlamentul European a votat o  propunere de renunţare la obligativitatea trecerii la ora de vară la nivelul țărilor membre ale Uniunii Europene, cu precizarea clară că fiecare țară UE va putea decide singură dacă va înceta sau nu practica. Dezbaterile au fost amânate pe fondul Brexit și apoi Covid-19.

De-a lungul timpului, specialiști din domeniul medical au vorbit despre efectele negative pe care le are asupra organismului uman această schimbare de oră: oboseală accentuată, insomnii, tulburări digestive sau stări de confuzie.

„Cei mai mulţi dintre noi îşi vor ajusta ceasul biologic destul de rapid. După câteva zile se vor obişnui cu noul program.

Totuşi, pentru anumite grupuri de oameni, cei care suferă de depresie sau de probleme cardiace, unele cercetări sugerează că (n.r. ei) dezvoltă un risc mai mare de sinucidere, respectiv, atacuri de cord”, susține Xiaoyong Yang, un profesor asistent la Universitatea Yale.