De ce nu se folosește pe scară largă un medicament eficient împotriva Covid 19. De ce le e teamă medicilor

de: Alexandra Chivu
17 06. 2020

Cercetătorii din Marea Britanie au anunțat marți rezultatele unui studiu care demonstrează că dexametazona reduce cu aproximativ o treime rata deceselor în rândul pacienților cel mai grav afectați de COVID-19, internați în spitale. Unii medici sunt însă precauți în folosirea acestuia. Teama lor: reacțiile adverse.

Dexametazona, medicament eficient împotriva COVID-19, spaima medicilor

Cercetătorii din Marea Britanie au făcut un studiu în urma căruia a rezultat că dexametazona reduce cu circa o treime rata deceselor în rândul pacienților afectați grav de COVID-19. Chiar dacă rezultatele studiului privind acest medicament sunt preliminare, cercetătorii din spatele acestuia au declarat că remediul ar trebui să devină modalitatea de îngrijire în cazul pacienților celor mai afectați de boală.

De altfel, în cazul pacienților conectați la ventilatoare pulmonare, s-a demonstrat că tratamentul reduce mortalitatea cu aproape o treime, iar pentru oamenii care necesită doar administrare de oxigen, rata de mortalitate a fost redusă cu aproape o cincime, potrivit analizei. Beneficiile au fost observate doar la pacienții cu COVID-19 în stare gravă, nu și la cei cu simptome ușoare. Cu toate acestea, unii medici s-au arătat precauți, invocând posibile reacții adverse și solicitând mai multe informații.

  • Dexametazona este un medicament ieftin, folosit încă din anii ’60 pentru diminuarea inflamaţiei în afecţiuni precum artrita.

OMS își va actualiza recomandările de tratament anti-COVID

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că își va actualiza liniile directoare privind tratamentul administrat persoanelor diagnosticate cu noul virus în concordanță cu rezultatele acestui studiu clinic potrivit căruia dexametazona poate ajuta la salvarea pacienților în stare critică.

Liniile directoare ale OMS pentru tratarea pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus se adresează profesioniştilor din domeniul sanitar și caută să folosească cele mai recente date pentru a informa medicii cu privire la cea mai bună modalitate de abordare a etapelor bolii.