De ce nu renunță românii la Pilonul II de pensii. Fenomenul care se înregistrează din martie 2019

de: Claudiu Surmei
21 05. 2019

Românii nu vor să renunțe la Pilonul II de pensii, chiar dacă din 12 martie 2019 pot fi transferate la stat 3,75% din CAS, ca urmare a adoptării de către Guvernul României a OUG 114. Până acum doar câteva zeci de persoane au făcut cereri de încetare a plăților și transferul la Pilonul I de pensii.

7,2 milioane de români cotizează în prezent la pensia privată și au ocazia să transfere plățile la stat, dar lumea nu prea se înghesuie să facă acest lucru. Unul dintre administratorii de pensii private obligatorii din România a anunțat că a primit doar 4 cereri în acest sens, în timp ce un alt administrator a anunțat că a avut 26 de cereri.

Mulți nu vor să își transfere contribuțiile la stat de teamă că fondurile nu vor fi administrate cum trebuie, în timp ce alții sunt mulțumiți că pot avea oricând acces la contul privat și pot vedea ce se întâmplă cu banii lor.

Românii nu renunță la Pilonul II de pensii

„Doar 3,75% din contribuţia lor actuală se duce către sistemul de pensii pilon II, pensii private, într-un cont personal al fiecăruia pe care, foarte important, îl poţi vedea, îl poţi verifica în fiecare lună, poţi vedea câţi bani s-au acumulat acolo şi ştiu că la sfârşitul perioadei de contribuţie tot ei sunt cei care vor primi bani din acel cont”, a declarat analistul financiar Dragoș Cabat.

„S-a adus această completare la sistemul de pensii ca să nu trebuiască să încărcăm acea persoană care va munci în anul 2050 cu întreaga pensie a unei persoane va fi beneficiar al pensiei în acea perioadă, ci persoana care a ajuns la pensie în anul 2050 să acumuleze de-a lungul timpului o anumită sumă care să întregească suma necesară traiului la pensie”, a precizat Horia Braun, economist-șef la o bancă din România.

Persoanele are au cotizat timp de 5 ani la Pilonul II de pensie pot solicita încetarea plății la pensia privată și transferul banilor la sistemul public de pensii.