De ce nu poți să te gâdili singur, de fapt. Misterul a fost elucidat abia în 2022
Cu siguranță ți s-a întâmplat să fii gâdilat atât de tare de o persoană, la un moment dat, încât nu te-ai mai putut abține și ai pufnit în râs. Ei bine, oricât de eliberatoare ar fi senzația, există un motiv pentru care nu ne putem gâdila singuri. Ce stimuli primește organismul în acel moment.
De ce râdem atunci când suntem gâdilați
În 2021, cercetătorii dintr-un laborator de neuroștiințe din Berlin, au realizat un experiment pentru a explica motivul pentru care oamenii nu se pot autogâdila.
Așadar, un voluntar a fost rugat să se așeze pe un scaun cu brațele în sus și degetele goale îndreptate în jos. Apoi, în spatele său, se afla ascunsă o a doua persoană, rugată să-l gâdile pe cel dintâi, pentru a testa reacția primului individ.
Pentru a surprinde momentul, o cameră GoPro de mare viteză a fost îndreptată spre picioarele voluntarului, în timp ce alt dispozitiv studia reacțiile feței, pentru a determina motivul pentru care oamenii încep să râdă.
Michael Brecht, liderul grupului de cercetare de la Universitatea Humboldt, susține că a fost profund atras de neuroștiința gâdilatului și a jocului.
„Este amuzant, dar este și profund misterios și puțin studiat. A fost un pic vitreg al investigației științifice. La urma urmei, cercetarea asupra creierului și comportamentului se înclină de obicei către întuneric, subiecte precum depresia, durerea și frica. Dar cred că există și prejudecăți mai profunde împotriva jocului, anume că ar fi ceva doar pentru copii.”, a spus specialistul.
Motivul pentru care nu ne putem gâdila singuri
Studiile au ajuns la concluzia că râsul acționează precum un comportament social în rândul anumitor mamifere. Este o modalitate de a-i dezarma pe ceilalți, de a atenua tensiunile sociale și a crea legături cu cei din jur.
Cu toate acestea, un lucru este cert. Oamenii nu se pot gâdila singuri, oricât de mult s-ar chinui, explicație pe care ar fi căutat-o însăși marii filozofi din Grecia Antică.
Specialiștii detaliază felul în care creierul încearcă să ghicească acţiunile ce urmează să se desfăşoare, studiind mediul înconjurător.
Din acest motiv, atunci când suntem gâdilați de către o persoană din exterior, creierul este luat prin surprindere și își schimbă factorii predictivi, neavând timp să-și calculeze sau prezice mișcările din timpul activității.
În caz contrar, în momentul în care încercăm să ne autogâdilăm, creierul nostru va percepe acest lucru și va deveni perfect conștient de intențiile noastre, acesta fiind motivul pentru care nu ne putem provoca râsul prin gâdilat.