De ce nu mai sunt magazine duty-free la aeroportul din Otopeni. Vor fi închise 30 de zile

de: Ștefan R. Apostol
25 02. 2024

Pentru călătorul grăbit, magazinele de tip duty-free din aeroporturi sunt cea mai bună modalitate de a face cumpărături pe ultima sută de metri. Numai că, pentru călătorii care pleacă de pe Aeorportul Otopeni nu va mai exista o perioadă această opțiune. Citește mai departe și află de ce nu mai sunt magazine duty-free la aeroportul din Otopeni, și vor fi închise 30 de zile.

Nu mai sunt magazine duty-free la aeroportul din Otopeni

Deși nu ar trebui să surprindă pe nimeni, modul dezolant în care arată în aceste zile Aeroportul Inernațional „Henry Coandă” nu dă bine, mai ales în fața turiștilor străini. Concret, este vorba de închiderea tuturor magazinelor duty-free din interiorul aeroportului, ca urmare a expirării contractelor dintre compania care administrează aceste spații și agenții comerciali care activau până la momentul expirării.

Vezi și: Secretele pe care angajații din aeroport nu vor să le afli. Care e motivul

De altfel, dacă e să ne uităm în trecut, o astfel de situație se întâmpla și în iulie anul trecut, când Compania Națională Aeroporturi București (CNAB), anunța exact același lucru, și anume că nu mai sunt magazine duty-free la aeroportul din Otopeni:

”Această perioadă este necesară pentru parcurgerea tuturor etapelor obligatorii în astfel de situaţii, cum ar fi efectuarea operaţiunilor de inventariere, predare-primire etc. dar şi pentru pregătirea spaţiilor comerciale pentru funcţionarea conform noului contract de închiriere, încheiat în urma unei proceduri transparente de licitaţie. Atât CNAB cât şi partenerii contractuali vor depune toate eforturile necesare pentru a redeschide toate spaţiile comerciale la data de 9 iulie”, anunța în iulie 2023 CNAB.

CNAB anunță că vor fi închise 30 de zile

Ca și în cazul de anul trecut, în perioada următoare toate spațiile coemrciale vor fi închise pentru 30 de ziel perioadă în care unele vor fi reamenajate, altele nu, inclusiv zona de restaurante și cafenele trecând printr-un proces de revizuire din punct de vedere estetic și al spațiilor.

„Pentru o perioadă de aproximativ 30 de zile, serviciile comerciale tip duty-paid și conexe din Aeroportul Internațional “Henri Coandă” București vor fi suspendate, ca urmare a încetării vechiului contract de asociere. ”, scrie CNAB pe site-ul companiei.

Vezi și: De când nu vei mai putea cumpăra produse mai ieftine

Oamenii care cumpără din magazinele duty-free, îÎn cea mai mare parte sunt străini care se îndreaptă spre casă și, deși prețul din magazinul duty free de la aeroport poate fi, sau nu, mai mic decât cel de acasă. Oricum, trebuie să facem ceva pentru a vă omorî timpul de așteptare pentru a merge la poarta de îmbarcare.

În realitate produsele din magazinele duty-free din aeroporturi sunt mai scumpe

Deși există o legislație europeană care spune că toate produsele din magazinele duty-free din aeroporturi ar trebui să fie mai ieftine, având în vedere scutirile de impozite, realitatea este cu totul alta, adică aici vom găsi produse cu până la 300% mai scumpe decât în mod normal, inclusiv la cafenele și restaurante.

Vezi și: Lucrările pentru Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav sunt gata. Cum arată acesta FOTO

Dar, există și o explicație. Prețurile din magazinele duty-free sunt adesea mai mari decât cele din supermarketurile obișnuite din câteva motive:

  • Concurență limitată: Magazinele duty-free sunt adesea situate în aeroporturi, unde concurența este limitată. Prin urmare, prețurile pot fi mai mari decât cele pe care le-ați plăti într-un magazin obișnuit.
  • Exclusivitate: Magazinele duty-free vând adesea produse de lux și de înaltă calitate care nu sunt disponibile în magazinele obișnuite sau au acorduri exclusive cu anumite mărci. Aceste produse vin adesea cu un preț mai mare.
  • Tax-Free: Deși magazinele duty-free pot fi scutite de taxe, acest lucru nu înseamnă neapărat că prețurile vor fi mai mici. Magazinele duty-free percep adesea o primă pentru confortul de a putea face cumpărături fără taxe.
  • Locație: Magazinele duty-free sunt adesea situate în zone cu chirii și costuri operaționale ridicate, ceea ce poate duce la prețuri mai mari.

Este important să comparați prețurile din aceste magazine duty-free și să vă documentați înainte de a face o achiziție, indiferent dacă faceți cumpărături în magazine duty-free sau într-un magazin obișnuit. Uneori, diferența de preț dintre cele două poate să nu fie semnificativă și este întotdeauna cel mai bine să faceți cumpărături pentru a găsi cea mai bună ofertă.