De ce nu iese piureul pufos. Detaliul pe care doar marii bucătari îl ştiu
Piureul de cartofi este un preparat care se gătește rapid. Totuși, pentru a-l perfecționa, ar trebui să ții cont întotdeauna de secretele celor mai experimentate gospodine. Te-ai întrebat și tu de ce nu iese piureul pufos? În articolul de astăzi îți vom explica la ce detalii trebuie să fii atent(ă) ca data viitoare să gătești cel mai cremos piure de cartofi.
De ce nu iese piureul pufos
Piureul de cartofi este ușor de preparat. Dacă rezultatul final nu a fost, însă, pe gustul tău, nu te îngrijora. Oricine se poate perfecționa. Când vine vorba despre piure, foarte importante sunt ingredientele pecare le folosești la prepararea acestui fel de mâncare. Însă și modul în care îl gătești este important.
În primul rând, trebuie să alegi întotdeauna cartofii potriviți pentru piure. De preferat este să folosești cartofi albi, nu roșii. Este un detaliu pe care doar cei mai experimentați bucătari îl cunosc. Cartofii albi sunt onctuoși și au un nivel moderat de amidon. Dacă gătești piure cu cartofi roșii, mâncare va deveni înecăcioasă.
Trebuie să fii atent(ă) și la lichidul în care fierbi cartofii pentru piure. Rețetele tradiționale recomandă fierberea cartofilor în apă cu sare. Dacă vrei ca tuberculii să fie cât mai pufoși, înlocuiește apa cu smântână sau lapte cu unt. Dacă vei fierbe cartofii într-un astfel de amestec, tuberculii vor absorbi grăsimea, iar piureul va deveni mai pufos.
Ce obiceiuri să eviți când gătești piure
Majoritatea gospodinelor obișnuiesc să prepare piureul zdrobind cartofii fierți cu mixerul. Cei mai experimentați bucătari condamnă această metodă de gătire. Deși mixerul este un aparat foarte folositor în bucătărie, trebuie utilizat cu atenție.
Dacă bucățile de cartofi se înăbușă la viteză maximă, se va elibera prea mult amidon. În cele din urmă, piureul va căpăta o textură elastică, deloc pufoasă. Prin urmare, se recomandă zdrobirea cartofilor cu ajutorul unei prese practice.
Un alt motiv pentru care piureul nu iese pufos are de-a face cu ingredientele adăugate în compoziție după zdrobirea cartofilor. Multe românce obișnuiesc să prepare piure cu lapte, smântână sau unt. Cel mai bine este să fie combinate doar două dintre produsele enumerate, în așa fel încât preparatul să nu devină prea gras.
Nu adăuga niciodată lapte rece în cartofi – acesta este un alt motiv pentru care piureul nu iese pufos. Laptele trebuie să fie încălzit la flacără mică, pe aragaz, după care se introduce în cartofi și se amestecă până la obținerea unei compoziții omogenizate. Pe lângă lapte, poți adăuga și o lingură de smântână, pentru a oferi mai multă aromă preparatului.