De ce nu este bine să încălzeşti orezul. Bacteria care te otrăveşte încet, fără să ştii
Este unul dintre cele mai consumate alimente, adesea preparat în cantități destul de mari și ținut la frigider pentru a fi mâncat și câteva zile mai târziu. O mare greșeală, avertizează specialiștii. Află, din rândurile de mai jos, de ce nu este bine să încălzeşti orezul. Bacteria care te otrăveşte încet, fără să ştii.
De ce nu este bine să încălzeşti orezul
Orezul cald, pufos, din care ies aburi, este un adevărat răsfăț pentru papilele gustative, dar, din păcate, oferă și condițiile perfecte pentru dezvoltarea unei bacterii care, odată ingerată, poate provoca probleme de sănătate.
Bacillus cereus crește pe orezul negătit, iar fierberea nu este suficientă pentru a ucide această bacterie, deoarece produce spori care pot căpăta rezistență la căldură.
Odată ce gătirea s-a terminat, orezul lăsat să se odihnească la temperatura camerei poate deveni mediu perfect pentru o gamă largă de bacterii care se înmulțesc și eliberează toxine dăunătoare, ducând uneori la intoxicații alimentare cu B. cereus, o afecțiune cunoscută și sub numele de „sindromul orezului prăjit”. Evitarea se rezumă la modul în care pregătiți, gătiți și păstrați orezul după gătit.
Înainte de a găti, indiferent de alimente, este esențial să ne spălăm pe mâini. În timp ce spălarea orezului îi poate schimba textura și elimină de pe suprafața boabelor unele insecte sau urme de metale grele, nu va îndepărta B. cereus. Acest lucru se datorează faptului că bacteriile sunt încorporate în boabe.
Te-ar putea interesa și: A pus orez şi oţet în sticlele folosite. Rezultatul a uimit-o, a făcut mereu aşa apoi
„Cel mai bine este să consumăm orezul în ziua în care a fost preparat”
Apa în care fierbe orezul trebuie să ajungă să clocotească, menținându-se astfel o temperatură ridicată. Se recomandă să fie servit imediat după ce este preparat sau răcit rapid și pus într-un recipient pentru frigider sau congelator. Evitați să lăsați orezul fiert afară mai mult de o oră.
Orezul neconsumat poate fi încălzit la microunde, prăjit sau la abur, dar doar dacă a fost răcit și depozitat corect.
Încălzire, răcirea și reîncălzirea oferă bacteriilor dăunătoare precum B. cereus o oportunitate excelentă de a se multiplica, crescând șansele apariției de sindrom de orez prăjit.
„O bacterie care nu este distrusă la temperaturi ridicate, poate rezista până la 100 de grade și peste, iar cu aceste cicluri de reîncălzire putem face ca sporii să germineze și să înceapă să apară compuși toxici, toxine, care ne pot provoca gastroenterita.
Nu are niciun rost să numărăm zilele de când sunt în frigider sau de câte ori le reîncălzim, este suficient să facem asta o singură dată pentru apariția compușilor ce pot provoca probleme de sănătate. Cel mai bine este să consumăm orezul în ziua în care a fost preparat”, a explicat Beatriz Robles, tehnolog alimentar.
Te-ar putea interesa și: A scăpat o felie de pâine deasupra orezului și a descoperit ceva genial. Nu se aștepta la ce a urmat