De ce nu e bine să pui sare în mujdeiul de usturoi. Mulți fac această greșeală

de: Sabina Anastasia
06 08. 2023

Usturoiul este una dintre cele mai comune plante folosite sub formă de condimente în bucătăriile românești. Cu toții știm că are proprietăți de antibiotic recunoscute. Dacă obișnuiești să faci mujdei cu usturoi des, nu adăuga sare în preparat. Află în rândurile de mai jos care este motivul.

Ce trebuie să știi despre proprietățile usturoiului

Pe lângă ceapă, usturoiul este o plantă folosită deseori sub formă de condiment de gospodinele românce. Alimentul este consumat încă din cele mai vechi timpuri. Străbunicii și bunicii noștri obișnuiau să mănânce câte un cățel de usturoi în fiecare dimineață, datorită proprietăților de antibiotic pe care le are.

Mereu la îndemână, usturoiul are foarte multe proprietăți terapeutice și nutritive, motiv pentru care nu este folosit doar în bucătărie. Utilizările sale depășesc sfera culinară. Această plantă este deseori folosită și sub formă de tratament. Trebuie să știi cum să o manipulezi pentru a te bucura de beneficiile sale.

Alinica, o substanță din usturoiul crud, este cea responsabilă pentru proprietățile miraculoase de antibiotic ale plantei. Aceasta se formează în momentul în care aliina și alinoza interacționează. Cele două substanțe sunt despărțite în mod normal de o membrană fină, ce se sparge când se face mujdei.

Pentru ca alicina să fie benefică pentru organismul uman, este obligatoriu să nu pui sare în mujdeiul de usturoi, spun specialiștii. Dacă adaugi acest ingredient în preparat, enzimele plantei se distrug pe loc, iar substanța ce se va forma ulterior va ataca un alt grup de enzime din organism.

De ce să nu adaugi sare în mujdeiul de usturoi

Regretatul cercetător inginer Ștefan Manea, al cărui motto era Natura are soluții la toate, a fost profund preocupat de starea de sănătate a oamenilor. Specialistul de renume a explicat, înainte de a se stinge din viață, ce se întâmplă când gospodinele pun sare în mujdeiul de usturoi.

”În usturoi există două substanțe, aliina și alinoza, despărțite de o membrană fină. Când pisezi usturoiul în intenția de a face un mujdei, cunoscut pentru savoarea pe care o da mâncărurilor de carne și legume, membrană de care vorbeam se sparge.

Cele două substanțe interacționează și formează alicina. Aceasta este fenomenală! Ea protejează de o sumedenie de boli. Recent s-a descoperit că și de cancer, mai ales de cel de plămâni, boală cu o evoluție rapidă și fatală.

Dar pentru că alicina să fie binefăcătoare pentru corp, nu trebuie să pui sare în mujdeiul de usturoi, pentru că i se distrug pe loc și ireversibil enzimele. Substanța formată atacă un alt grup de enzime din organismul nostru!”, a explicat, în urmă cu mai mult timp, regretatul cercetător inginer Ștefan Manea, într-o intervenție televizată.