De ce nu e bine să plătești cu cardul în străinătate. Greșeala pe care toți românii o fac, te va costa scump
Mulți români care călătoresc în timpul sezonului estival – și nu numai – în afara hotarelor obișnuiesc să folosească numerar pentru a achita diverse servicii. Există, însă, și persoane care aleg să folosească metode mai comode de plată. Află în rândurile de mai jos de ce nu e bine să plătești cu cardul în străinătate. Pierzi mai mulți bani decât îți imaginezi.
De ce nu e bine să plătești cu cardul în străinătate
În timpul călătoriilor în străinătate, banii lichizi sunt, fără îndoială, o opțiune viabilă pentru a achita diverse produse sau servicii. Marea majoritate a românilor care se deplasează în afara granițelor în vacanțe aleg să plătească cu numerar, în moneda locală. Doar că există cazuri în care unii apelează și la card.
În general, cardurile sunt mai sigure decât banii lichizi, dar au și un mare dezavantaj, după cum arată CNN. Cardurile prezintă o opțiune cunoscută sub denumirea de „conversie valutară dinamică” sau „alegerea monedei de plată”, pe care o poți folosi pentru a achita anumite produse sau servicii în destinația în care călătorești.
La o primă vedere, totul sună perfect. Vorbim despre un serviciu care îți face viața mai ușoară și datorită căruia poți economisi inclusiv timp, fără să mai fie nevoie să mergi la bancă pentru a scoate bani și, ulterior, la casa de valută, pentru a-i converti. Poți face asta direct cu ajutorul cardului bancar.
Numai că acest serviciu nu este gratis. La fiecare plată, se aplică un comision care nu este deloc mic. În unele cazuri, poate fi chiar exorbitant. Acesta este și motivul pentru care nu ar trebui să plătești în străinătate cu cardul. Riști să pierzi mulți bani, după cum arată o analiză, potrivit sursei citate.
Cât sunt taxele care se aplică, dacă folosești card
Un studiu efectuat în destinații populare de vacanță arată că taxa medie plătită de clientul care folosește opțiunea „conversie valutară dinamică” sau „alegerea monedei de plată” este de 7,6%, de peste două ori mai mare decât cea care se aplică dacă se efectuează plata în moneda locală (de regulă, între 1,5% și 3%).
Pentru a înțelege mai bine despre ce este vorba, vom oferi un exemplu simplu. Dacă un turist din Franța ia cina într-un oraș din Marea Britanie, iar nota de plată pe care trebuie să o achite prezintă un cost de 88,43 lire sterline, echivalentul a 100 de euro sau 108 dolari, și plătește în lire care trebuie convertite în euro la banca din Franța unde are contul bancar, suma finală pe care o va achita va fi de 102 euro.
Dacă, în schimb, alege să folosească opțiunea „conversie valutară dinamică” sau „alegerea monedei de plată”, suma finală pe care va trebui să o plătească va fi în valoare de 107,60 euro.