De ce nu e bine să folosești apă de gură în fiecare zi. E periculos pentru sănătatea ta
Cu toții ne dorim să avem mereu o respirație cât mai plăcută, mai fresh, dar află că nu e bine să folosești zilnic apa de gură. Efectele secundare pe care le are aceasta pot fi periculoase pentru sănătate.
Beneficiile apei de gură
Apa de gură este un artificiu pe care îl folosim cu toții, pentru a avea o respirație cât mai proaspătă. Apa de gură ajută la eliminarea diferitelor bacterii din cavitatea orală și menține o igienă orală corespunzătoare.
De asemenea, apa de gură ameliorează efectele gingivitei, iar pentru cei care au o gingie mai sensibilă, este indicat să folosească apa de gură, pentru că, cu ajutorul acesteia, țesuturile se regenerează și nu mai simți că ai gura mereu uscată. Doar că, trebuie să fiți atenți cât de des folosiți apa de gură, deoarece poate deveni nocivă.
Apa de gură, de la ,,prieten” la ,,inamic”
Trebuie să fiți foarte atenți când și cum folosiți apă de gură, pentru că aceasta poate să devină inamicul vostru numărul 1.
Potrivit medicului stomatolog, Sorina Stroe, deși apa de gură face parte din rutina de îngrijire pe care o recomandă medicii, folosită în exces, apa de gură poate deveni periculoasă.
„ Apa de gură conține clorhexidină, un dezinfectant foarte eficient în uzul dentar. Totuși, studii recente arată că aceasta reduce cantitativ diversitatea bacteriană, eliminând și bacteriile bune, utile, din mediul oral.
Apa de gură are beneficiile sale pe moment, însă nu este indicat să o folosim zilnic. S-a demonstrat că, dacă folosim apa de gură cu clorhexidină pentru șapte zile consecutiv, pH-ul salivar scade, iar acest lucru are un efect dăunător asupra dinților, ducând la apariția cariilor. Un alt impact negativ al clorhexidinei este și acela că, dacă este folosită constant, stimulează creșterea cantitativă a bacteriilor care produc pH acid!”, a declarat medicul stomatolog Sorina Stroe.
Apa de gură, utilă sau nu?
După cum bine știți, orice lucru folosit în exces devine toxic, această teorie se potrivește și în cazul apei de gură. Din moment ce abuzezi de aceasta, crezând că doar așa poți avea un gust mereu fresh, dar și un zâmbet de invidiat, să știi că te înșeli și ar fi bine să iei o pauză de la apa de gură.
,,Ca în orice aspect al vieții, echilibrul și măsura sunt deosebit de importante. Este bine să folosim apa de gură, dar cu pauze, nu zilnic, conform unei scheme stabilite împreună cu medicul stomatolog. Evitați apele de gură cu alcool, acestea usucă mucoasele și creează o senzație neplăcută. Și, așa cum spun întotdeauna, pentru o bună sănătate orală este necesară o igienă corectă și vizite regulate la dentist, atât pentru tratamente în fazele incipiente ale afecțiunilor dentare, cât și pentru a preîntâmpina orice posibilă complicație de ordin stomatologic.”, a spus medicul stomatolog Sorina Stroe.