De ce nu e bine să bei cafea imediat după ce te-ai trezit. Toți românii au acest obicei
Pentru mulți adulți, este primul răsfăț al zilei, celebra licoare neagră fiind cea care ne pregătește pentru provocările cu care ne vom confrunta în următoarele ore. Află, din rândurile de mai jos, de ce nu e bine să bei cafea imediat după ce te-ai trezit.
Băutura cu care mulți români își încep ziua
Există un mod mai plăcut de a-ți începe ziua decât cu o ceașcă aromată de cafea? A devenit un produs ce nu lipsește din viața multora, există parcă o rețetă care să satisfacă gusturile tuturor: espresso, ristretto, latte, cappuccino, flat white, macchiato etc.
În ciuda faptului că pentru mulți este primul răsfăț al zilei, savurat la primele ore ale dimineții, experții ne sugerează să renunțăm la acest obicei. De fapt, să îl schimbăm.
De ce nu e bine să bei cafea imediat după ce te-ai trezit
Consumul de cafea are o serie de beneficii demonstrate. Pentru început, este evident: cofeina pe care o conține ne ajută să fim mai atenți. Deși acest efect ar putea să nu fie suficient pentru a contracara în totalitate impactul privării de somn asupra funcției cognitive, este un ajutor de nădejde când avem nevoie de un plus de energie pentru câteva ore.
De ce nu e bine să bei cafea imediat după ce te-ai trezit? Motivul principal ține de hidratare. Cofeina are un efect diuretic.
Te-ar putea interesa și: Fructul care îți dă energie mai multă decât cafeaua. Un fermier vrea să dea lovitura cu el în România
Ce spun specialiștii
În ciuda faptului că dacă vei opta pentru cafea imediat după ce te ridici din pat nu va duce la deshidratarea organismului, specialiștii recomandă să consumăm apă după ce ne trezim din somn.
„Apa de dimineață trebuie să fie plată și trebuie să bem apă, nu cafea! Primul lucru, pe stomacul gol, este apă. Apă plată, nu cu gheață, nu cu alte ingrediente, nu cu alte substanțe. Dacă o vreți cu lămâie, da, pe stomacul gol, la temperatura camerei, pentru că pătrunde în corp. Și umidifică tot corpul, curăță tot corpul, hidratează tot corpul”, a explicat și prof. univ. dr. Vlad Ciurea, la Antena 3 CNN.
Se mai știe despre cafea că are efect asupra hormonilor ce cauzează stresul, prin eliberarea de cortizol – care este deja la niveluri maxime chiar când ne trezim. Studiile au arătat însă că acest efect este redus în cazul celor care consumă foarte des cafea.
Te-ar putea interesa și: Cafea versus ceai. Care conţine mai multe cofeină, de fapt