De ce ninge în aprilie, în România. Explicaţia Codului portocaliu de viscol: ciclonul mediteranean şi vortexul polar fac ravagii
Reprezentanții Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) explică de ce ninge în aprilie, în România. Care este explicația din spatele avertizării de COD PORTOCALIU de viscol. Ciclonul mediteranean şi vortexul polar au dat temperaturile peste cap în Europa. În nordul țării noastre, valorile termice se vor apropia de pragul înghețului.
De ce ninge în aprilie, în România, de fapt
ANM a emis COD PORTOCALIU de vreme rea în România, valabil până în seara zilei de marți, 4 aprilie. Mai multe teritorii vor fi afectate de scăderea temperaturilor, precipitații și vânt. O altă avertizare meteo, un COD GALBEN de vreme deosebit de rece, se află în vigoare până miercuri, 5 aprilie.
În regiunile din sudul și sud-estul țării se vor manifesta ploi abundente. În Transilvania, în interiorul arcului carpatic, precum și în Moldova, precipitațiile vor lua forma ninsorilor. În partea de nord a celei din urmă regiuni, temperaturile în timpul zilei vor fi de maximum minus 1-2 grade Celsius, potrivit ANM.
Vremea rece se va resimți, în mod deosebit, în nordul țării. În teritoriile din regiune, valorile termice se vor apropia de pragul înghețului. Românii trebuie să se pregătească de câteva zile de iarnă, la începutul lunii aprilie. Specialiștii ANM au venit cu noi explicații privind schimbările meteorologice ce au loc la momentul actual.
Vinovate pentru ninsorile, ploile și vântul puternic ce se manifestă în România – dar nu numai, întreaga Europă fiind afectată de astfel de fenomene – sunt ciclonul mediteranean și vortexul polar, spune directoarea ANM Gabriela Băncilă.
Episod semnificativ ca abundență a ninsorilor
Două fenomene meteorologice importante s-au suprapus, în această perioadă, în Europa: ciclonul mediteranean și vortexul polar. Cel dintâi aduce multă umezeală, adică precipitații, dar nu numai. Tot el este vinovat și pentru temperaturile scăzute din nordul continentului.
În același timp, slăbirea vortexului polar face ca o altă masă de aer deosebit de rece, din zona Polului Nord, să se extindă în statele europene. Această masă de aer rece a activat zona Mării Mediterane, favorizând fenomene de tip lapoviță și ninsori.
„Cantitățile de precipitații de 20-30 de litri pe metru pătrat care se vor înregistra în zonele montane, în special zona Carpaților Meridionali și de curbură, aflată sub incidența codului portocaliu, vor însemna ninsori abundente și depunerea unui strat consistent de zăpadă. Va fi un episod semnificativ ca importanță, ca abundență a ninsorilor”, a spus directorul ANM Gabriela Băncilă, într-o intervenție televizată la DIGI24.
Potrivit meteorologilor, până în perioada sărbătorilor pascale, vremea va reveni la normal, însă nu în toate regiunile țării. În unele teritorii, temperaturile vor fi scăzute, iar ploile nu se vor opri.