De ce mucegăiește pământul orhideelor. Ce trebuie să faci ca să scapi de această problemă

de: Ionuț Vieru
17 10. 2023

De ce mucegăiește pământul orhideelor, o floare care înfrumusețează orice cameră, însă are nevoie de îngrijire constantă. Aflați în rândurile următoare cum puteți scăpa de această problemă.

De ce mucegăiește pământul orhideelor?

Cu toții ne dorim orhidee frumoase și mereu sănătoase. Luminează locuința și colorează încăperea în același timp, însă au nevoie de îngrijire, deoarece pământul lor poate mucegăi imediat. Din nefericire, mucegaiul care apare în acel pământ de la flori poate cauza diferite alergii pentru multe persoane.

Unul dintre motivele pentru care pământul orhideelor mucegăiește este umezeala excesivă care se află în aerul de lângă geamul unde țineți orhideea. De asemenea, umezeala excesivă mai apare atunci când floarea este udată mai mult decât ar trebui.

De regulă, orhideele trebuie udată o singură dată pe săptămână și ar trebui să aibă mereu o farfurie mică de apă sub ghiveci. Atunci când udați floarea prea mult, orhideea nu va trage toată apa din pământ, formându-se mucegaiul.

Solul în care punem orhideele este, totodată, un aspect foarte important. El trebuie schimbat o odată la aproximativ șase luni. Dacă nu schimbați pământul, el poate deveni dăunător pentru floare și va mucegăi.

Mai trebuie să știți că pământul din ghiveci trebuie curățat periodic, deoarece frunzele căzute sau petalele florilor pot contribui la apariția mucegaiului. Curățat constant, nu veți avea probleme cu mucegaiul.

Citește și: Cu ce se șterg frunzele orhideelor. Nu este indicat să folosești apă de la robinet. Secretul grădinarilor

Mucegai în ghiveci la orhidee. Cum prevenim apariția acestuia

Pentru început, uscați substratul acolo unde este foarte umed. Locul în care este plasată orhideea în cameră este crucial. Evitați mereu mediile umede și prea calde, deoarece mucegaiul își va face apariția cu siguranță.

În schimb, o zonă luminoasă și aerisită este perfectă. Orhideea poate fi plasată și în afara casei, însă doar atunci când temperaturile nu ating praguri prea mari, precum primăvara sau în unele luni din vară.

Puteți apela și la soluții organice pentru a preveni apariția mucegaiului în pământ. În această categorie intră zeama de lămâie sau apă cu oțet de mere. O altă soluție ar fi scorțișoara măcinată. Însă, aveți grijă atunci când folosiți primele două variante, deoarece unele plante nu suportă solurile acide.

Soluții de a scăpa de pământul mucegăit al orhideelor

De cele mai multe ori, ce vedem la suprafața solului este doar o mică parte din ceea ce se află în ghiveci cu adevărat. În unele cazuri, contaminarea începe de la suprafață și este ușor să îndepărtăm mucegaiul. Iată câteva metode pe care le puteți folosi pentru a scăpa de mucegai:

  • Uscați solul

Pământul vechi contaminat se poate refolosi, însă doar dacă a fost sterilizat. Puteți să-l puneți într-o tavă în cuptorul încălzit. Potrivit studiilor, razele ultraviolete ale soarelui ucid sporii mucegaiului, așa că puteți întinde pământul la soare pentru a se usca foarte bine, mai ales vara.

Citește și: De ce cad bobocii la orhidee? Greșeala pe care trebuie să o eviți, de asta se usucă

  • Eliminați mucegaiul și pulverizați cu un fungicid

Dacă pământul nu este complet contaminat, iar mucegaiul se găsește doar la suprafață, acesta poate fi îndepărtat cu grijă, folosind o cârpă de bumbac umedă. După, aplicați fungicid pentru a proteja planta în continuare. Aceste metode le puteți folosi doar dacă pământul nu a mucegăit complet. În cazuri mai grave, va trebuie să-l schimbați cu totul.