De ce îngheaţă parbrizul pe interior. Gestul pe care îl faci fără să îţi dai seama
Dezghețarea și curățarea geamurilor mașinii înainte de a pleca la drum este un ritual pe care șoferii sunt obligați să îl facă în fiecare zi, pe timpul lunilor de iarnă. Este migălos, necesită timp și efort, însă a ajuns să fie considerat ceva banal. Te-ai întrebat vreodată de ce îngheaţă parbrizul pe interior?
Ritualul zilnic al șoferilor, în lunile de iarnă
Este un fapt acceptat că în această perioadă a anului parbrizul mașinii tale va fi, în fiecare dimineață, acoperit cu gheață. Există însă situații în care, în momentul în care urci în autoturism, descoperi că geamul este înghețat chiar și pe interior.
Află de ce îngheaţă parbrizul pe interior și cum poți rezolva această situație.
Problema gheții din interiorul unui parbriz este cauzată de exact aceleași lucruri care o cauzează pe exteriorul geamului – umiditate și temperatură.
De ce îngheaţă parbrizul pe interior?
Dacă temperatura din interiorul mașinii scade suficient de mult, orice particulă de umezeală din aer se va condensa pe suprafețe precum sticla și în cele din urmă va începe să înghețe.
Umiditatea poate fi cauzată de o serie de lucruri, chiar și de la o haină udă sau o pereche de pantofi lăsați în mașină peste noapte. Alternativ, o fereastră lăsată accidental deschisă ar putea permite pătrunderea în interior a ploii sau zăpezii. O altă sursă este sistemul de încălzire pornit până în momentul în care parcăm și plecăm.
Mai dificil de observat sunt problemele la drenaj sau ventilație. Acestea vor produce umiditate constantă în interiorul automobilului, ceea ce înseamnă că riscul ca geamurile să înghețe și pe interior iarna și să fie mereu aburite vara este foarte mare.
Te-ar putea interesa și: De ce să nu dezgheţi maşina lăsând motorul pornit. Pericolul explicat de specialişti, avertisment pentru şoferi
Cum poți împiedica fenomenul
Cu alte cuvinte, dacă reduci umezeala din mașină, reduci șansele de apariție a înghețului.
De asemenea, poți încerca să aplici un tratament pe parbriz. Mai întâi, curăță bine sticla – particulele de apă se agață de murdărie. Apoi aplică o peliculă subțire de spumă de ras pe geam cu o cârpă din microfibră înainte de a șterge spuma pentru a obține un finisaj fără urme. Detergentul din spumă ajută la crearea unei bariere, astfel încât umiditatea să nu se lipească de sticlă.
Te-ar putea interesa și: Cum să deszăpezești mașina repede. În doar 2 minute scapi de toată zăpada