De ce infecțiile nosocomiale nu sunt declarate de medici. Motivul este șocant
De ce infecțiile nosocomiale nu sunt declarate de medici. Directorul DSP Arad a precizat că bacteria din cauza căreia trei pacienți operați într-un spital de la Miercurea Ciuc și-au pierdut vederea există în toate spitalele din țara noastră. Însă de ce medicii nu declară infecțiile nosocomiale?
De ce infecțiile nosocomiale nu sunt declarate de medici
Directorul DSP Arad a spus faptul că bacteria din cauza căreia trei pacienți operați la Spitalul de Oftalmologie din Miercurea Ciuc și-au pierdut vederea există în toate spitalele din țară, însă motivul pentru care problema aceasta nu este raportată este pentru că actuala legislație prevede sancționarea medicilor. Astfel, medicii nu declară infecțiile nosocomiale pentru că, în actuala legislație, ei sunt sancționați. Tot directorul DSP Arad a mai spus că această lege ar trebui schimbată, pentru ca astfel de situații să fie evitate.
De precizat este că în România se raportează sub 1% din infecțiile nosocomiale. Directorul a făcut o comparație cu Germania, explicând că acolo se raportează aproximativ 9-10% dintre infecții.
Amintim că șase angajați ai Oftalmologiei Spitalului Județean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc au fost amendați cu 30.000 de lei după ce 14 pacienţi operaţi de cataractă senilă au dezvoltat o inflamaţie a globului ocular. Trei dintre ei și-au pierdut vederea la câte un ochi.
„Am constatat severe probleme de respectare a măsurilor de sterilizare, deşi procedurile erau pe hârtie, toţi responsabilii cunoşteau legislaţia.”, a transmis Şefa DSP Harghita, dr. Tar Gyöngyi.
Ce bacterie au indicat analizele de laborator
Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc a spus că, la ora actuală, toți pacienții au fost externați. Starea lor este ameliorată, dar se va ține legătura cu ei și vor reveni la control.
Rezultatele analizelor de laborator din probele biologice ale pacienților afectați au indicat bacteria Pseudomonas aeruginosa, la 6 din cei 14 pacienți, au spus reprezentații spitalului.
Ce este infecția nosocomială
Infecția nosocomială sau infecție intraspitalicească este acea infecția care nu este prezentă sau care nu se află în perioada de incubație atunci când pacientul s-a internat în spital, supraadăugându-se bolii pentru care pacientul s-a internat.
Infecția nosocomială poate să fie în legătură cu deficiențe de igienă, sterilizare, manevre sau îngrijiri medicale.
Acest tip de infecție se produce într-un spital, fie între pacienți de boli diferite ce ajung în contact unii cu alții, fie de la bolnavi sau purtători proveniți de la personalul de îngrijire. De regulă această infecție este post-operatorie.