De ce gogoșile nu ies mari și pufoase, unde greșești, de fapt. Bucătăresele iscusite și-au dezvăluit secretul surprinzător
Gogoșile reprezintă unul dintre cele mai delicioase deserturi, iar rețetele sunt diverse, în funcție de zonă. Trebuie să recunoaștem că cele mai bune gogoși sunt cele mari și pufoase, dar ce pași trebuie să urmăm pentru ca rezultatul să fie perfect?
Cum să faci gogoși mari și pufoase
Pentru a obține gogoși pufoase și delicioase, secretul constă în adăugarea unei mici cantități de oțet sau alcool în aluat. Poate că pare un sfat ciudat, dar trebuie să-l încercați, deoarece funcționează.
Adăugarea unei cantități mici de oțet sau alcool, precum rom sau vodcă, ajută la obținerea unor gogoși mai pufoase, deoarece alcoolul se evaporă în timpul prăjirii, astfel contribuind la creșterea aluatului și la o textură aerată.
De asemenea, alcoolul reduce absorbția de ulei în timpul prăjirii. Gogoșile vor fi mai puțin grase, deoarece alcoolul se evaporă rapid și creează o „barieră” împotriva uleiului.
Mai mult de atât, dacă folosești un tip de alcool aromat, precum romul, poate oferi o aromă subtilă gogoșilor, completând alte arome, cum ar fi vanilia sau alte ingrediente pe care ați ales să le folosiți.
Rețetă de gogoși însiropate
Pentru această rețetă veți avea nevoie de următoarele ingrediente:
- 500 ml apă;
- 150 g de zahăr;
- puțină sare;
- 250 ml ulei;
- 2 lingurițe rase de coajă de lămâie sau esență de lămâie (neapărat lămâie);
- 500 g de făină;
- 5 ouă;
- ulei pentru prăjit.
Pentru sirop:
- 750 ml apă;
- 1 kg zahăr;
- esență de vanilie.
Mod de preparare
Începem prin a pregăti siropul, iar pentru acest lucru va trebuie să combinăm apa și zahărul. Lăsați siropul să fiarbă circa 20 de minute, apoi dați-l deoparte. După ce s-a răcit, puneți aromele.
Pentru a găti aluatul, vom fierbe apa, zahărul, sarea, uleiul și coaja de lămâie. Este suficient să clocotească de câteva ori, până când se dizolvă zahărul. Mai apoi, adaugă toată făină deodată în compoziția fierbinte și amestecă bine până rezultă o pastă.
Se lasă la răcit complet și trecem la următorul pas. Adaugă pe rând ouăle și amestecă bine cu mixerul după fiecare, iar la final ar trebui să ai un aluat cremos.
Se formează tulumbele fie cu un aparat de spritat, fie cu o pungă de patiserie, direct în uleiul pentru prăjit, încins în prealabil, dar nu fierbinte. Se scot gogoșile rumenite pe un șervet absorbant pentru a îndepărta excesul de ulei, iar când sunt puțin mai reci, se pune siropul. Trebuie ținute la rece înainte de a fi consumate.