De ce gălbenuşul se face verde la fiert. Greşeala gospodinelor care strică preparatul
Cu toate că nu pare deloc complicat, există o artă în a obține oul fiert perfect. O greșeală făcută des de multe gospodine poate strica rezultatul final. Află, din rândurile de mai jos, de ce gălbenușul se face verde la fiert și cum poți evita asta.
Află de ce gălbenuşul se face verde la fiert
Moale, mediu sau tare – nu este chiar atât de simplu să facem oul fiert perfect. Chiar și când îl preferăm tare, sunt câteva greșeli pe care le fac de multe ori gospodinele și care afectează în mod nedorit rezultatul final.
La prima vedere, nu este deloc complicat. Trebuie doar să-l scufunzi în apă fierbinte, să-l scoți și să-l decojești. Sună ușor, dar ce se întâmplă dacă gălbenușul se face verde la fiert? Asta înseamnă că nu am urmat pașii corecți în prepararea sa.
Acest efect apare în condițiile în care expunerea prelungită la căldură face ca sulful din compoziția albușului să intre în contact cu fierul din gălbenuș.
Te-ar putea interesa și: Miturile alimentare desființate de Mihaela Bilic. Ce a spus despre gălbenușul de ou, portocale și spanac
Detaliile la care trebuie să fii atent
Rezultatul acestei reacții este sulfura feroasă, un compus inofensiv, dar neplăcut la vedere și cu gust specific, care poate și mirosi urât.
Putem evita acest fenomen prin scurtarea timpului de gătit, folosirea mereu a ouălor cât mai proaspete și răcind oul imediat după ce este scos din apă.
Timpul de preparare a ouălor variază în funcție de textura pe care dorim să o obținem. În cazul celor fierte tari, albușul și gălbenușul au nevoie de 10 până la 15 minute pentru a deveni solide. Dacă se depășește acest interval, gălbenușul se va usca și nu va mai fi deloc cremos.
Cu toate că ouăle fierte pot fi păstrate câteva zile în frigider, se recomandă să fie consumate chiar în ziua în care sunt preparate.
Te-ar putea interesa și: Ce trebuie să faci cu vişinele înainte de a le pune la fiert. Aşa prepari cea mai bună dulceaţă