De ce fermentează zacusca de fasole. Greșelile pe care le fac și gospodinele cu experiență

De ce fermentează zacusca de fasole. Greșelile pe care le fac și gospodinele cu experiență
De ce fermentează zacusca de fasole.

De ce fermentează zacusca de fasole, un preparat pe care gospodinele îl prepară, de obicei, pentru iarnă. Chiar și gospodinele cu experiență pot comite greșeli care le poate aduce surprize neplăcute atunci când desfac borcanul de zacuscă de fasole. Iată ce trebuie să știi despre acest preparat!

De ce fermentează zacusca de fasole

Zacusca de fasole este un preparat savuros, însă se poate strica destul de repede. Preparată doar din legumele de toamnă, ea este unul dintre alimentele de bază pentru cei care țin postul Crăciunului sau al persoanelor care au o dietă fără alimente de origine animală. De asemenea, zacusca de fasole este și un aliment sănătos pentru copii, însă este de preferat să nu adaugi piper sau alte condimente dacă o prepari pentru cei mici.

Însă, în cele mai multe dintre cazuri, zacusca de fasole se strică deoarece borcanele nu sunt închise ermetic, iar zacusca prinde aer foarte ușor. Dacă aerul intră în borcan, la scurt timp poate să apară mucegai la suprafața borcanelor cu zacuscă. În condițiile în care fasolea este un aliment ce fierbe foarte ușor, este obligatoriu să depozitezi zacusca de fasole într-un loc foarte rece.

Dacă vrei să fii sigur că zacusca de fasole nu o să se strice și că o vei putea mânca oricând pe parcursul iernii, poți să pui conservant. Însă nu este foarte recomandat să folosești conservant la zacuscă, doar la cea de fasole poți folosi, pentru a evita ca aceasta să fermenteze. De asemenea, pentru o mai mare siguranță că borcanele nu vor prinde aer, ele trebuie sterlizate.

Cum se sterilizează corect borcanele

Sterilizarea uscată se poate face la cuptor. Pe o tavă metalică, se pun borcanele și capacele lor încă umede, cu picăturile de apă rămase de la ultima clătire.

Tava cu borcane și capace se introduce în cuptorul rece, iar apoi se pornește căldura. După circa 15 minute, se va vedea prin geamul cuptorului cum încep să sfârâie stropii de apă de pe borcane și apoi se evaporă. Din momentul acela, se mai lasă un minut. Sterilizarea optimă se face la 105 – 110 grade Celsius.

Atunci se oprește căldura cuptorului și se întredeschide ușa acestuia, lăsând borcanele și capacele să se răcorească încet, până când le vine rândul la umplut.

Indicat mai este și ca sterilizarea să fie făcută în așa fel încât borcanele să fie umplute cu zacusca de fasole. Răcorirea lor durează în jur de o jumătate de oră, dar după aceea trebuie imediat umplute.