De ce este păcat să muncești duminica. Regulile care trebuie respectate de credincioși

de: Andrei Simion
31 03. 2024

Probabil foarte mulți dintre voi, vă întrebați adesea, de ce este păcat să muncești duminica. Încă din cele mai vechi timpuri, religia a reprezentat un punct cheie pentru societate, ajutând omenirea să evolueze. O bază în viața omului rămâne și astăzi, creștinismul. Există multe reguli bisericești, diferite între ele. O partea din acestea sunt încălcate, iar altă parte sunt respectate cu strictețe. Creștinii ortodocși consideră că este păcat să lucrezi în ziua sfântă de Duminică. Iată așadar de ce este păcat să muncești duminica.

De ce este păcat să muncești duminica

Potrivit cărții sfinte care este reprezentată de Biblie, în care sunt redate faptele, poveștile, rugăciunile, precum și facerea lumii, Dumnezeu a creat lumea în șase zile, iar în cea de-a șaptea s-a odihnit. Iată cum prezintă acest aspect, capitolul Geneza al Noului Testament:

  • Ziua 1 a Creației – În prima zi, Dumnezeu a creat spațiul cosmic și pământul.
  • Ziua a 2-a a Creației – Dumnezeu a creat cerul. Aici, cerul face referire la bariera între apa de pe suprafața pământului și umezeala aerului. Atunci a fost creată atmosfera.
  • Ziua a 3-a a Creației – Apare uscatul. Sunt create continentele și insulele de deasupra apei. Apa este numită „mare”, iar uscatul este denumit „pământ”. Tot în a 3-a zi este creată viața vegetală.
  • Ziua a 4-a a Creației – Sunt create stelele și corpurile cerești. Apar Soarele și Luna.
  • Ziua a 5-a a Creației – Apare viața acvatică și păsările. Toate ființele create au capacitate de a se reproduce singure.
  • Ziua a 6-a a Creației – Dumnezeu creează toate ființele care trăiesc pe uscat.

De ce nu se lucrează duminica

La finalul celor șase zile în care Dumnezeu a făcut lumea, în intervale egale de 24 de ore fiecare, s-a declarat mulțumit de lucrarea pe care a făcut-o.

O săptămână este alcătuită din șapte zile. În general, de luni până vineri, oamenii se află la muncă, iar în week-end, sâmbăta și duminica, fiind dedicate pentru curățenie, mâncare și odihnă. Conform Exodului 20.8-11 din Biblie, Dumnezeu s-a odihnit în ziua a șaptea din Creație. Nu se precizează faptul că Dumnezeu ar fi fost obosit după această lucrare, ci doar că a finalizat lucrarea.

Regulile respectate de credincioși

Creștinii ortodocși de pretutindeni respectă o serie de reguli. Printre acestea se numără și faptul că ultima zi din săptămână trebuie să fie pentru odihnă. Pe lângă aceasta, credincioșii mai merg la biserică pentru a se ruga și a-l sluji corect pe Dumnezeu, acesta fiind principalele activități ale zilei.

Iată ce rugăciune pot rosti creștinii care doresc să se roage duminica, pentru a avea spor în toate:

,,De vreme ce ziua Duminicii îmi aduce aminte de Atotputernicia Ta, Stăpâne, cu care ai zidit lumea și ai răscumpărat pe om, pentru aceasta iubitorul de oameni, Doamne, mă închin Ție și-Ți mulțumesc foarte pentru darurile cele mari, ce ai făcut la toate zidirile Tale.

Cu adevărat se bucură și se veselește inima mea când stau și cuget că numai Tu singur ești Dumnezeu, Sfânt, Înțelept, Milostiv, Purtător de grijă, Bun, Puternic, Necuprins, și în scurte cuvinte, vreo bunătate și vreo mărire nu-Ți lipsește. Mă bucur că Tu ești un Dumnezeu în trei Fețe: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt.

Să se tulbure, Domnul meu, toți cei ce se închină altor dumnezei: că nu este alt Dumnezeu afară de Tine. Pentru aceasta fă să sporească creștinii la orice mărire și bunătate, de vreme ce ei numai pe Tine Te cunosc Dumnezeu adevărat și Te mărturisesc și Ți se închină și-Ți slujesc pururea cu toată inima și cu toată puterea. O, Părinte Sfinte, miluiește-mă! O, binecuvântate Fiule al lui Dumnezeu, mântuiește-ne de iad! O, Duhule Sfinte, dă-ne nouă darul Tău și acoperământul Tău!

Motivul pentru care munca duminica reprezintă un păcat

Rugăciunea de duminică

Așa, Doamne și Ziditorul meu, ascultă rugăciunile și cererile sufletului meu cel păcătos și dă-mi mie, smeritului și nevrednicului, darul Tău, ca să cinstesc astăzi această Duminică după porunca Ta și după porunca Bisericii Tale și Maicii noastre. Dăruiește-mi pocăință adevărată, ca să-mi plâng păcatele ce am făcut împotriva Împărăției Tale și împotriva sufletului meu și a aproapelui meu.

Te rog, Mult Milostive Doamne, să uiți de astăzi înainte greșelile mele cele multe. După mulțimea milelor Tale, mulțumesc din toată inima mea pentru atâtea bunătăți ce-mi trimiți în toate zilele și mai vârtos pentru înnoirea sufletului meu, pentru răbdarea Ta cea mare, că nu m-ai pedepsit după mulțimea păcatelor mele, ci mă îngăduiești și-mi aștepți pocăința, ca un Iertător Bun și Milostiv.

Și încă mă rog, Doamne Iisuse Hristoase, să-mi dai dar să petrec bine și creștinește întru această săptămână fără a-Ți greși, cu gândul, cu voința, cu cuvântul, cu fapta, întru mărirea și cinstea Bunei Vestiri a Sfintei Maicii Tale și a Învierii Tale celei de a treia zi și a venirii Duhului Tău celui Sfânt asupra Apostolilor.

Îndeosebi mă rog pentru ajutorul Tău, Prea Bunule Stapâne, ca să mă cunosc pe mine, să mă căiesc de pacatele mele și să mă îndreptez cu mărturisirea, iar în ora morții să fiu aflat pregătit, cuminecat și cu inima curată și să fiu aflat demn de Împărăția Ta cea veșnică. Amin.