De ce este oceanul sărat, de fapt. Testul de cultură generală pe care doar copiii de clasa a II-a îl știu

de: Violeta Badea
01 12. 2024

Unii dintre cei mai buni marinari sunt cei care cunosc acest adevăr dureros: ”Apă, apă peste tot, / Dar nici măcar o picătură de băut”. Cuvintele din celebrul poem ”The Rime of the Ancient Mariner” de Samuel Taylor Coleridge reflectă o realitate deosebit de importantă – apa oceanică este prea sărată pentru a fi potabilă. Dar ce anume face ca oceanele să fie atât de sărate?

De unde provine sarea din ocean?

Așezate pe 70% din suprafața planetei, oceanele conțin aproximativ 97% din toată apa de pe Pământ. Apa oceanică are o salinitate medie de 35 de părți la mie, ceea ce înseamnă că pentru fiecare 4,2 kilometri cubi de apă de mare există 120 de milioane de tone de sare.

Dar cum ajunge sarea în ocean? Sursele principale sunt râurile care aduc sare și minerale din sol, atunci când ploaia acoperă pământul, erodând roci și eliberând în apă mici cantități de sare.

Inițial, apa este proaspătă, dar când ajunge în ocean, sarea rămâne, deoarece procesele biologice elimină alte minerale, cum ar fi calciul. De asemenea, activitatea hidrotermală și vulcanică subacvatică contribuie la creșterea salinității.

Cum a fost descoperit fenomenul salinității?

În 1715, astronomul britanic Edmond Halley a fost primul care a propus ideea că apa mării devine sărată datorită aportului de sare adus de râuri. Halley a sugerat că salinitatea apei de mare ar putea fi folosită pentru a determina vârsta oceanului și, implicit, vârsta Pământului.

Cu toate acestea, tehnologia vremii nu i-a permis să facă o estimare corectă. Mai târziu, în 1899, fizicianul irlandez John Joly a încercat să aplice acest principiu, estimând că oceanul ar fi avut aproximativ 90 de milioane de ani.

Totuși, tehnici mai avansate au arătat că această estimare era mult subevaluată și că vârsta reală a oceanului este de aproximativ patru miliarde de ani, notează Britannica.

Citește și Cea mai izolată casă din lume îți dă fiori. Se află în mijlocul oceanului, însă priveliștea e superbă!

Sarea rămâne, dar unele minerale sunt eliminate

Deși sarea din ocean se acumulează, nu tot ceea ce se adună în apă rămâne acolo pentru totdeauna. Mineralele, precum calciul, sunt eliminate prin procese biologice.

Acest lucru ajută la menținerea unui echilibru, însă salinitatea continuă să crească, deoarece sarea nu dispare niciodată complet din apă. În ciuda acestui fapt, oceanul rămâne un loc fascinant pentru cercetători, iar misterul cum s-a format continuă să capteze atenția oamenilor de știință din întreaga lume.

Așadar, de ce este oceanul sărat? Răspunsul este simplu: sarea provine de la ploi, râuri și activitatea subacvatică, iar procesul de acumulare este unul continuu.

Citește și Destinația de vacanță care te va fermeca pe loc. E la poalele munților și are vedere la Oceanul Atlantic Foto!