De ce este certificatul verde valabil până în iunie 2022, de fapt. Ce a anunțat Valeriu Gheorghiță

De ce este certificatul verde valabil până în iunie 2022, de fapt. Ce a anunțat Valeriu Gheorghiță
Lucrurile se vor schimba pana atunci

Certificatul verde este valabil doar până anul viitor, a anunțat Valeriu Gheorghiță. Persoanele care și-au făcut ambele doze de vaccin au certificatul verde până în vara anului 2022.

Expiră cetificatul verde covid în 2022?

Președintele CNACV Valeriu Gheorghiță a precizat că la finalul lunii iunie 2022 ar putea avea loc o redefinire a acestui document.

În momentul în care s-a stabilit, la nivelul Comisiei Europene, această valabilitate (până la 30 iunie 2022, n.r), s-au luat în calcul două aspecte:

care va fi perioada până la care se va întinde această situație pandemică, cu risc crescut de număr de cazuri și impact pe sistemul social, sistemul medical și sistemul economic.

Din acest punct de vedere s-a considerat că o perioadă de un an de zile de când a fost implementat este una rezonabilă.

Un alt argument în plus pentru această perioadă de valabilitate a fost estimarea protecției pe care noi o avem după vaccinare –

aveam date la 6 luni, la 8 luni, la momentul respectiv și atunci se preconiza protecție care se va menține cel puțin un an de zile.

Faptul că, între timp, vedem că ne confruntăm cu acest val 4 general de varianta Delta, mult mai contagioasă, mult mai transmisibilă, și care generează mai multe cazuri de îmbolnăvire și are și această capacitate

de a ocoli parțial răspunsul imun după boală sau după vaccinare, s-a impus efectuarea dozei booster, la minim șase luni de la prima schemă de vaccinare”, a spus Valeriu Gheorghiță. 

Doza booster va apărea în certificat?

El a vorbit despre situația Franței, care a obligat persoanele de peste 65 de ani să efectueze doza booster care să fie introdusă în certificatul digital.

”Vedem că deja Franța a impus obligativitatea, pentru persoanele de peste 65 de ani, de a se efectua această doză booster, care să fie inclusă și în certificatul digital.

Ceea ce mă face să cred că nu este exclus ca în perioada lunilor următoare să asistăm la o redefinire a certificatului digital.

Cel puțin pentru anumite categorii – persoane vulnerabile sau persoane la risc mare de expunere, cum e personalul medical –

să fie nevoie de includerea unei doze booster (în certificatul de vaccinare, n.red), doză de rapel la minim șase luni”, a explicat președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea.

Momentan, a declarat Valeriu Gheorghiță, certificatul funcționează în baza schemei primare de vaccinare, și are valabilitate un an.

Lucrurile vor fi reevaluate în funcție de cum evoluează epidemia, a spus președintele CNACV.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI