De ce este bine să pui puţină făină în uleiul din tigaie înainte să prăjeşti ouăle sau carnea. Trucul secret pe care trebuie să îl ştie toţi românii

de: Bișinicu Andreea
31 10. 2021

Deși s-a spus întotdeauna că prăjirea unui ou este cel mai ușor lucru de făcut în bucătărie, acest lucru este departe de adevăr. Iată care este cea mai frecventă greșeală pe care o fac românii. Cum se prăjește corect un ou și la ce temperaturi trebuie depozitat.

Cum se conservă, de fapt, un ou

Nu este ușor să prăjești perfect un ou, iar specialiștii susțin că acest procedeu necesită un adevărat ritual. În plus, fiecare detaliu este important și gospodinele românce par să facă frecvent această greșeală atunci când pregătesc ouăle dimineața, pentru a face ou ochi sau omletă în tigaie.

Statistic vorbind, greșelile pe care le facem atunci când facem un ou prăjit încep de la felul în care sunt păstrate ouăle în piețe sau supermarketuri, înainte să fie cumpărate de consumatori.

În urmă cu câteva luni, cei de la COPE.es au publicat un studiu conform căruia ouăle nu trebuie păstrate niciodată în frigiderele supermarketurilor. Explicația lor pare a fi una destul de simplă. Se pare că este vorba despre cuticula de pe coaja oului, acest strat care protejeaza interiorul oului de posibile bacterii precum salmonella, care apar de obicei la suprafața oului.

Potrivit specialiștilor, coaja oului are de suferit atunci când este supusă la numite schimbări de temperatură, care pot deteriora cuticula de protecție a oului, cumulându-se diverse bacterii pe suprafața alimentului.

Ce se întâmplă dacă pui făină în uleiul din tigaia de prăjit

Atunci când prăjim ouăle trebuie să fim atenți și să ținem cont de temperatura uleiului din tigaie, pentru a nu ne frige. Trucul genial pe care toate gospodinele trebuie să-l știe se referă la modul în care prăjim oul în tigaie.

În primul rând, important de știut este faptul că oul nu se pune niciodată în tigaie, în uleiul fierbinte, dacă tocmai a fost scos din frigider.

În al doilea rând, un alt truc esențial este să adăugăm o linguriță de făină în uleiul deja fierbinte din tigaie pentru a preveni ca uleiul să se scurgă, atunci când spargem oul în tigaie. Și se adaugă un praf de făină în uleiul deja fierbinte chiar înainte de a adăuga oul în tigaie. În felul acesta evităm ca uleiul să sară și să ne facă urme pe piele.

În cele din urmă, amintiți-vă că ouăle pot rămâne la frigider trei până la cinci săptămâni din ziua în care au fost refrigerate. Cu toate acestea, dacă aveți dubii privind valabilitatea oului, puteți folosi un truc genial pentru a verifica dacă mai este sau nu comestibil.

Turnați apă într-un pahar sau o cană și puneți oul înăuntru, înainte de a-l consuma. Dacă oul plutește, înseamnă că alimentul a expirat și trebuie aruncat. Dacă oul rămâne la fund, atunci îl poți consuma fără griji.