De ce este bine să pui pâine sub masă, în ajunul Crăciunului. Tradiții și superstiții păstrate până azi
În fiecare an, în această perioadă, toată lumea intră în febra pregătirilor pentru Sărbătorile de Iarnă. Datinile și obiceiurile, din moși-strămoși, își au locul în fiecare an, de Crăciun, la fel și superstițiile. Crăciunul este o sărbătoare cu multe semnificaţii şi credinţe populare. De aceste zile de iarnă sunt legate mai multe superstiţii, ajunse până în timpurile noastre.
De ce este bine să pui pâine sub masă, în ajunul Crăciunului
Pentru a avea noroc tot anul trebuie să faci măcar un cadou în ajunul Crăciunului și trebuie să îți împodobești casa cu crenguțe de vâsc. Se spune că oamenii născuți în ziua de Crăciun au o viață plină de noroc, iar pentru a avea sănătate trebuie să mâncăm mere în ajunul Crăciunului. În afară de aceste superstiții, mai există una legată de pâine. De Crăciun, pâinea se așează sub masă, ca să atragă norocul, iar sub fața de masă se pune pleava de grâu, pentru belșug. Până la Crăciun, toată lumea trebuie să se împace cu dușmanii.
Există și o legendă legat de această superstiție. Se povestește că Maica Domnului a cerut ajutorul lui Moș Ajun înainte de a naște. Acesta ar fi vrut, dar n-a făcut-o. Considerându-se prea sărac, a trimis-o la fratele ei, Moș Crăciun. Astfel, Fecioara Maria i-a dat naștere Lui Iisus în staulul care îi aparținea lui Moș Crăciun. Astfel, se spune că este bine să dormi pe paie sau în fân în noaptea dintre Ajun și Crăciun.
Tradiții și superstiții păstrate până azi
Toate aceste elemente arhaice, dar și tradițiile s-au păstrat, încă, în lumea de la sat. De Crăciun și de Revelion, în satele românești ai să vezi pe ulițele satului oameni care încă mai duc tradițiile și încearcă să le păstreze. Printre superstițiile Sărbătorilor de iarnă se mai numără și:
- Mănâncă mere în Ajunul Crăciunului şi vei fi sănătos şi norocos tot anul care vine.
- Dacă vrei să ai noroc tot anul viitor trebuie să mături pragul casei în Ajunul Crăciunului.
- Tot în Ajun de Crăciun nu se dă nimic din casă şi nici nu se împrumută, pentru că, astfel, se crede că se dă norocul afară.
- Este obligatoriu să dăruieşti de Crăciun, altfel nu vei avea parte de prosperitate. Aduce ghinion să porţi pantofi noi de Crăciun.
- Prima persoană care intră în casă în seara de Ajun trebuie să fie un bărbat. Dacă pragul casei este trecut de o femeie, se spune că vei avea parte de ghinion.
- Dacă vrei să te păzeşti de farmece şi rele, trebuie să pui în cele patru colţuri ale mesei usturoi şi seminţe de mac.
- În Ajunul Crăciunului nu trebuie să laşi pe nimeni să-ţi închidă uşa, pentru că îţi poate alunga tot norocul din casă.
- În dimineaţa de Crăciun este bine să pui în apă cu care te speli un obiect de argint şi o nucă, pentru a avea parte de bani şi sănătate.
Iar ca și tradiții, în România, cel puțin la sat, încă se mai păstrează și se mai regăsesc tradițiile vechi. Obiceiul colindatului este unul dintre ele. Obiceiul este să treacă pe la fiecare casă iar apoi, cu tot cu gazdele care i-au omenit, să continue colindatul. În ajun de Crăciun există obiceiul de a se împodobii în casă sau în curte un brad cu diferite globuri,cu beteală ori cu bomboane de ciocolată numite saloane. Colindatul se întâmplă când toți se strâng laolaltă și merg să colinde la casele vecinilor sau la casele altor oameni.