De ce este bine să pui ceapă în congelator. Trucul incredibil de care nu știu românii
Puțină lume știe acest truc, însă este unul dintre cele mai simple, care îți vor ușura mult munca în bucătărie.
De ce este bine să pui ceapă în congelator
Dacă pui ceapă în congelator, vei vedea că atunci o folosești pentru mâncare și când o toci, nu vei mai lăcrima. Tot ce trebuie să faci este este să pui cantitatea de ceapă pe care vrei să o folosești în congelator pentru 10 minute.
Apoi, o scoți, o cureți și o toci fără să lăcrimezi. Ceapa conține sufoxizi aminoacizi care formează acizii sulfenici. Acești acizi și enzimele din ceapă se află în celule, iar în momentul în care este tocată, ceapa elimină aceste enzime care produc propantiol S-oxis, un compus cu sulf volatic care face ca ochii să lăcrimeze.
Acest compus dă o senzație de arsură ochilor, iar glandele care secretă lacrimi se activează. În plus, tot acest compus face ca tocătorul de lemn și cuțitul cu care ai tăiat ceapa să miroasă chiar și după spălare, scrie știridinlume.ro.
Cum să nu mai lăcrimezi când tai ceapă
Există și alte metode pentru a nu mai lăcrima în timp ce toci o ceapă. Poți folosi ochelari de protecție sau poți înmuia ceapa curățată în apă pentru câteva minute înainte să o toci.
Alte trucuri includ folosirea unei lumănări sau a unei lampe pe gaz, astfel încât compușii din ceapă să meargă spre flacără, în loc să îi inhalezi.
Altfel, poți să pornești hota și să poziționezi tocătorul pe aragaz pentru a tăia ceapa. Hota va absoarbe vaporii care duc la lăcrimarea ochilor.
Poți să apelezi la vechiul truc al gospodinelor, care lasă ceapa curățată în apă rece pentru 10 minute înainte de o toca sau poți lua o gura de apă rece pe care să nu o înghiți atunci când toci ceapă.
Un alt truc este să storci o lămâie pe tocător, apoi să toci ceapa. Acidul din lămâie va neutraliza enzimele din ceapă, iar ochii tăi nu vor mai lăcrima.