29 mart. 2023 | 14:26

De ce este bine să bei mereu apă înainte de cafea. Efectul surprinzător pe care îl produce în corp

Sfaturi Nutriție
De ce este bine să bei mereu apă înainte de cafea. Efectul surprinzător pe care îl produce în corp
De unde a pornit obiceiul

De ce este bine să bei mereu apă înainte de cafea? Mulți oameni știu că a bea ceai sau cafea înainte de a merge la culcare sau pe stomacul gol este un obicei prost. Însă foarte puțini știu că trebuie să bei neapărat un pahar de apă înainte de a bea cafea.

De ce este bine să bei mereu apă după cafea

Motivul este că dacă bei apă înainte de a bea ceai sau cafea vei reduce conținutul de acid din stomac. Ceaiul are un pH de aproximativ 6 (acid), iar cafeaua are un pH de 5 (tot în intervalul acid).

Așadar, atunci când bei ceai sau cafea, fie dimineața, fie seara, acestea pot crește riscul de ulcer acut și de cancer. Dacă bei apă înainte de ceai sau cafea, apa nu numai că diluează nivelul de acid din stomac, dar și minimizează daunele aduse stomacului și sănătății generale.

De asemenea, apa reduce efectul cafelei asupra dinților, din cauza conținutului său ridicat de acid. Dar consumul de apă ajută la menținerea hidratării organismului și ajută la eliminarea toxinelor din organism. Mulți oameni au obiceiul de a bea cafea în timpul sau după masă.

Atât cafeaua, cât și ceaiul conțin o substanță chimică bogată în tanin, care este responsabilă pentru culoarea dinților. Pe măsură ce bei cafea sau ceai, substanța chimică stratifică dinții și provoacă mișcări intestinale. Consumul unui pahar de apă cu 15 minute înainte de a consuma cafea sau ceai creează un strat protector și poate reduce șansele de pătare.

Hidratează organismul

Dacă ai impresia că băutul unei cești de cafea dimineața te împrospătează, te înșeli amarnic. Consumul de cafea pe stomacul gol deshidratează organismul, cauzând multe probleme de sănătate. Nutrienții sunt reținuți prin consumul unui pahar de apă înainte de a bea ceai sau cafea.

Reduce aciditatea

Iritația după ce bei cafea sau ceai se datorează naturii acide a acestora. Consumul unui pahar de apă înainte de a bea ceai sau cafea reduce producția de acid, care reduce mucoasa stomacului.

Previne ulcerele

Consumul de cafea crește șansele de a dezvolta ulcer la stomac. Cafeaua are un nivel ridicat de acid care duce la apariția ulcerelor în mucoasa stomacală. Consumul de apă înainte de a bea cafea previne ulcerele.

Minimizează efectele secundare 

Cafeaua nu este o practică sănătoasă, dar pe undeva suntem dependenți de ea, iar să scapi de ea nu este o sarcină ușoară. O modalitate ușoară de a reduce efectele secundare ale cafelei este să consumăm un pahar de apă chiar înainte de a bea cafea.

De ce se oferă apă lângă espresso în Italia

În Italia este acum deja clasic: intri într-un bar, comanzi un espresso, iar barmanul îți servește și un pahar cu apă.  

Acest gest a devenit aproape natural și, în multe locuri, este automat ca barista să însoțească cafeaua cu apă, fără ca măcar să fi întrebat.

În acel moment, una dintre întrebările care apar spontan este: beau mai întâi apă sau cafea?  

Unele persoane așteaptă câteva secunde pentru a înțelege cum se comportă ceilalți.

Într-adevăr, odată cu evoluția celei mai iubite băuturi din lume, s-a născut și o adevărată etichetă a cafelei, plină de informații despre cum să servești corect cafeaua.

Apa, plată sau gazoasă, la temperatura camerei sau cu gheață, este unul dintre elementele necesare pentru a-i potența gustul și pentru a îți permite să îi înțelegi caracteristicile organoleptice. 

Funcția sa este foarte precisă și se schimbă în funcție de momentul în care este consumată.  

Ce spune eticheta

Servirea apei împreună cu cafeaua nu este un obicei al celor mai șic baruri sau al cafenelelor la modă.

Paharul cu apă lângă ceașca de cafea este un gest care te face să înțelegi că ai dat peste un local care cunoaște bine regulile cafelei.  

Pentru a servi cafeaua cu eleganță, respectând unul dintre cele mai importante simboluri ale tradiției italiene, apa nu trebuie să lipsească niciodată.

Apa este folosită pentru a curăța palatul și a se bucura pe deplin de proprietățile aromatice ale espresso-ului.

Mai mult, atunci când este băută după cafea, apa îndeplinește sarcina opusă: curăță gura de gustul neplăcut lăsat de o cafea de proastă calitate sau cu unele erori de preparare.  

Potrivit celor mai experimentați degustători, cei care beau apă după cafea nu apreciază această băutură. Iubitorii de cafea preferă ca aroma cafelei să rămână pe papilele gustative pentru o perioadă lungă de timp.

Ar trebui să bei mai întâi apa apoi cafeaua

Eticheta cafelei face totul pentru ca ritualul espresso să fie și mai plăcut. Iar apa este unul dintre elementele fundamentale pentru a spori gustul cafelei.  

Această tradiție își are originile în vechile prăjitorii de cafea italiene, în care apa era servită clienților înainte ca aceștia să guste cafeaua.  

De fapt, prăjitorii doreau ca clienții să aprecieze toate nuanțele aromatice ale cafelei fără a avea gustul altor alimente consumate anterior. Apa, așadar, era folosită tocmai pentru a curăța gura și a se bucura de toată aroma cafelei.

Un pahar de apă ajută la recunoașterea amestecului ales și a calității pulberii folosite. Prin urmare, acordând atenție, vei putea înțelege dacă produsul pe care îl bei este o cafea de înaltă calitate, dacă procedura de extracție a fost efectuată corect și dacă aparatul de cafea este profesionist sau nu.  

Prin urmare, consumul apei înainte de cafea pregătește palatul pentru a savura cafeaua în cele mai bune condiții. Cu toate acestea, dacă dai peste o cafea amară, arsă sau prost păstrată, poți opta și pentru apă după cafea. În acest fel, ai elimina gustul neplăcut din palat, fără a încălca regulile.

Apă plată sau minerală?

Care este cea mai potrivită apă cu cafea? În acest caz, eticheta cafelei nu este exprimată. În ceea ce privește combinația de apă minerală sau naturală cu cafea, fiecare își poate urma gusturile.  

Dacă preferi o aromă blândă, care să nu te deranjeze, poți opta pentru apa plată.

Dimpotrivă, dacă ești un fan al bulelor, alege fără probleme apa minerală.

Ia în considerare faptul că aceasta din urmă poate irita palatele sensibile, în timp ce este foarte potrivită pentru curățarea palatului după o masă copioasă și pentru a pregăti papilele gustative să savureze cafeaua.

În orice caz, important este ca apa să fie consumată mai întâi pentru ca urmele de cafea să rămână în gură și gustul să traverseze cât mai mult timp simțurile.

Temperatura apei nu afectează gustul cafelei

Unii preferă apa la temperatura camerei, iar alții sunt adepții apei reci. Chiar și în această situație, nu există reguli stabilite de etichetă.

Temperatura apei nu afectează gustul cafelei. Așadar, poți alege liniștit în funcție de preferințele tale.

Ține cont doar de faptul că, în cazul apei prea reci, va trebui să aștepți câteva secunde în plus pentru a gusta espresso-ul proaspăt făcut. Schimbul cald/ rece ar putea fi supărător.

Obiceiul de a servi un pahar cu apă la cafea este din ce în ce mai des întâlnit în cafenele. Acest obicei s-a născut în vechile prăjitorii italiene, unde prăjitorii de cafea ofereau apă celor care mergeau să îi viziteze pentru a pregăti mai bine palatul pentru gustul cafelei.  

PlaySport
Ce s-a întâmplat recent la Asia Express! Irina Fodor, dezvăluiri de la filmările show-ului fenomen: „Îmi dă să mă sature”
Ego.ro
Dumnezeule! Andra a RENUNȚAT la haine. Singurele IMAGINI cu ea GOALĂ, doar Măruță o vede așa
Digi24
Reacția sfidătoare a Rusiei după ce PE a cerut restituirea tezaurului României: „Datoriile față de noi sunt de 25 de ori mai mari”
Cancan.ro
FOTO cu noua patroană de la FCSB! Are un Bentley și produce milioane de euro
GSP.ro
„N-ați văzut la Bouchard? E SUA, nu Cioflingeni!”. Ion Țiriac, iritat de o decizie a Simonei Halep: „Vai de mine și de mine!”
Stirile PROTV
Metoda ingenioasă a unui șofer care își găsea mereu locul plătit ocupat de vecin: „Soția mea a cumpărat asta”
Romania TV
Patriarhul s-a dus la ceruri. Preafericitul Părinte s-a stins la Spitalul Militar
Capital.ro
MAGHIARII fac legea în România. Viktor Orban a tunat: NU CEDĂM!
EVZ.ro
Piedone, copil de comuniști, cu BAC la 32 de ani și permis fără examen
Adevarul
Ambasadoarea SUA în România, ironizată după ce a ales să meargă cu trenul de la București la Suceava. „Ați pierdut un pariu?"
BZI.ro
Carmen Grebenișan a făcut anunțul la doi ani de la nuntă: „Tot timpul m-am gândit să fac asta!“
Spynews.ro
De ce e bine să bei ceai de Senna. Efectele miraculoase pe care le are asupra corpului
Libertatea.ro
Ion Țiriac a răbufnit după ce a văzut decizia Simonei Halep: „Vai de mine și de mine. Rar m-a ascultat”
Sport.ro
FOTO "Ți-ai făcut operație pentru mărirea posteriorului?". Ivana Knoll a recunoscut tot
Impact.ro
ȘOC! Cum arăta Gabriela Firea acum 20 de ani. Imaginile pe care SIGUR le-ai uitat
Parteneri
Zanni și Ana Porgras, sărut pasional. Ce s-a întâmplat noaptea la Survivor All Stars
Redactia.ro
Imagini fără precedent pe terenul de tenis, la Alcaraz - Zverev. Fanii au intrat în panică, meciul a fost întrerurpt
Digisport.ro
Horoscop săptămâna 15-21 martie 2024. Patru zodii care au karma de partea lor. Acești nativi își vindecă sufletul în primăvară
Click.ro
Pensia pe care o va încasa un român care a muncit 35 de ani pentru salariul minim
Digi24
Pățania unui șofer român oprit de polițiști în Germania. Când au văzut ce transporta, s-a prefăcut brusc că nu mai înțelege limba
Digi24
Anca Pandrea, decizie neașteptată în memoria lui Iurie Darie
EVZ.ro
De ce e bine să bei ceai de Senna. Efectele miraculoase pe care le are asupra corpului
Spynews
Pescobar este din nou tătic! Paul Nicolau este în culmea fericirii!
BZI.ro
Adio, MAESTRE! Marele cântăreţ s-a stins fulgerător. Inima i-a cedat
Capital.ro
Românii care sunt asigurați la Sănătate, dar nu trebuie să achite contribuția lunară. Au aceleași drepturi ca persoanele care o plătesc
Antena 3
Cătălin Scărlătescu a răbufnit la adresa Antenei 1: „Și-au permis să nu ne dea banii! O să plătească!”
BZI.ro
Lourdes Leon, aproape dezbrăcată la un eveniment. Imagini incendiare cu fiica Madonnei
TV Mania
OPERAȚIUNE SECRETĂ a CIA! TRUMP a plănuit TOTUL
Mediaflux
De ce e bine să bei ceai de Senna. Efectele miraculoase pe care le are asupra corpului
Spynews.ro
Nedreptatea grupelor de muncă din legea pensiilor. Cine sunt pensionarii care nu vor avea parte de majorările corecte
Realitatea.net
Ce cuplu a câștigat Finala Power Couple România. Cu câți bani au plecat acasă concurenții
Antena 1
Cum se numește familia de români care a dat lumii 5 genii?
Shtiu.ro