De ce e carnea la grătar periculoasă, de fapt. Un specialist trage semnalul de alarmă: ”Se duce în plămân”
Carnea preparată la grătar poate reprezenta un adevărat pericol pentru organism. Specialiștii susțin că carnea pregatită astfel ar conține aceleași ingrediente nocive precum țigările.
Se știe că țigările conțin grudon, la fel și carnea gătită direct pe grătar. Grudonul este de fapt un cărbune ars, un amestec de hidrocarburi.
Astfel, carnea pe grătar conține grudon, care poate intra direct în sânge. Acest proces poate produce accident vascular cerebral şi infarct miocardic.
Cât de periculoasă poate fi carnea gătită la grătar
“Dar cărbunele nu înseamnă doar carbon, ci şi benzen, xilen. Ce sunt astea? Sunt compuşi pe care îi găsim în benzine, aceste substanţe dau gradul foarte mare cancerigen al ţigărilor şi, la grătar făcut pe cărbune, se vor regăsi în carne!”, a spus dr. ing. Ştefan Voicu, Facultatea de Chimie Aplicată, scrie stirileprotv.ro.
De asemenea, funinginea inhalată rămâne definitiv în plămâni, iar de aici pot apărea procese anormale în organele prin care respiraţi.
“Când supui unui proces termic, orice produs organic, că e vorba de lemn, ca e frunza de tutun, prin procesare termică rezultă reziduuri lichide sau solide. Aceste reziduuri oamenii le inhalează şi rămân pe plăman. Este echivalentul cărbunelui care rămane în sobă atunci când arde lemn”, a dezvăluit și dr. Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog.
Specialiștii au concluzionat că gătitul la abur al cărnii este unul dintre cele mai sănătoase și păstrează cel mai bine savoarea.