De ce e bine să bei apă minerală când e caniculă. Detaliul de care nu aveai habar
În zilele fierbinți de vară, mulți dintre noi obișnuiesc să consume mai multe băuturi reci decât în mod normal. Însă nu orice tip de băutură rece face și bine organismului. Află în rândurile de mai jos de ce este bine să bei apă minerală, când temperaturile ating valori caniculare afară.
De ce e important consumul de lichide vara
Odată cu creșterea temperaturilor, cresc și vânzările de bere, sucuri acidulate și sucuri naturale. Lunile de vară sunt de mare interes pentru comercianți, din acest punct de vedere, fiindcă oamenii obișnuiesc să mărească numărul de băuturi pe care îl consumă.
Dintr-o perspectivă strict fiziologică, singura băutură după care ar trebui să tânjim vara este apa. Știința din spatele acestei nevoi fiziologice este simplă. Când vremea devine mai caldă, corpul produce mai multă transpirație, pin urmare pierde mai multe lichide.
A ne ajuta organismul să se mențină la un nivel optim de hidratare înseamnă să creștem aportul de apă pe care o consumăm, pentru a compensa lichidele pierdute. Problema este că, în general, oamenii nu sunt conduși de nevoi pur fiziologice.
Vremea caldă ne influențează tiparele de consum nu doar prin nevoile fiziologice, ci și prin ceea ce noi numim pofte. Cu alte cuvinte, odată ce căldura devine mai intensă, începem să poftim la mai multe lichide. În mod special, la cele cu gust aromat, nu la simpla apă.
Apa minerală, mai bună decât apa plata?
Cu toate acestea, specialiștii spun că cea mai potrivită băutură pentru a ne răcori vara este apa minerală. Potrivit cercetătorilor japonezi de la Suntory Global Innovation Center, apa minerală poate să răcească organismul mai bine decât apa plată.
Specialiștii de la Suntory Global Innovation Center au realizat un mic experiment în care au comparat efectele răcoritoare ale apei simple și ale apei minerale. Aceștia au măsurat ritmul cardiac, temperatura corpului și temperatura pielii la extremitățile subiecților, după ce au consumat apă carbogazoasă și plată.
Experimentul a arătat că ambele tipuri de apă au răcit temperatura corporală a subiecților, dar stimularea senzorială a apei minerale a avut efecte suplimentare la acest capitol. Și băuturile carbogazoase aromatizate ar putea majora efectul de răcire a organismului, vara.
Totul depinde, însă, de modul în care a fost aromatizată băutura, spun cercetătorii. Mai mult decât atât, gusturile acide măresc producția de salivă și dau iluzia unei hidratări continue chiar și după finalizarea consumului băuturii.