De ce Diana Șoșoacă nu mai are voie să candideze la alegerile prezidențiale. Decizia CCR e definitivă

de: Andrei Simion
05 10. 2024

Judecătorii Curții Constituționale (CCR) au respins, sâmbătă, 5 octombrie 2024, candidatura Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale! Decizia este definitivă și urmează să fie comunicată Biroului Central Electoral.

Lovitură dură pentru Diana Șoșoacă

CCR a interzis, sâmbătă seara, candidatura Dianei Şoşoacă la alegerile prezidenţiale. Judecătorii CCR au admis în şedinţa de azi contestațiile împotriva candidaturii Dianei Șoșoacă la Președinție.

Politiciana avea două contestaţii pentru candidatura sa. Votul judecătorilor a fost de 5-2 pentru anularea deciziei BEC care admitea candidatura Dianei Șoșoacă la prezidențiale. Decizia CCR este definitivă, Diana Șoșoacă fiind exclusă din cursa pentru președintele României.

Potrivit Digi24, printre motivele pentru care magistrații CCR au respins candidatura Dianei Șoșoiacă la Președinție se numără declarațiile făcute de aceasta pe rețelele sociale, atacul la siguranța națională și la adresa statului român și comportamentul Dianei Șoșoacă care ar încălca Constituția.

CCR a decis că Diana Șoșoacă nu poate candida la alegerile prezidențiale

„În ședința din data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională, în cadrul atribuției privind respectarea procedurii pentru alegerea Președintelui României, a luat în dezbatere șapte contestații împotriva înregistrării unor candidaturi la alegerile pentru Președintele României din anul 2024.

I. În urma deliberărilor, Curtea Constituţională:

Cu majoritate de voturi,

– A admis contestațiile formulate de doamna Amalia Bellantoni și domnul Mihai Gheorghe Ursa şi a anulat Decizia Biroului Electoral Central nr.18/D din 3 octombrie 2024 privind înregistrarea candidaturii și a semnului electoral ale doamnei Diana Iovanovici-Șoșoacă la alegerile pentru Președintele României din anul 2024.

Cu unanimitate de voturi,

– A respins contestația formulată de doamna Șerban Sanda Puica privind înregistrarea candidaturii și a semnului electoral ale domnului Nicolae-Ionel Ciucă la alegerile pentru Președintele României din anul 2024;

– A respins contestația formulată de domnul Ioan Todiroae împotriva înregistrării candidaturii domnului Kelemen Hunor la alegerile pentru Președintele României din anul 2024.

– A respins contestația formulată de domnul Ioan Todiroae împotriva respingerii înregistrării candidaturii independente a domnului Miron Cozma la alegerile pentru Președintele României din anul 2024.

Hotărârile sunt definitive şi se comunică Biroului Electoral Central. Argumentele reținute în motivarea soluțiilor pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul hotărârilor, care se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

II. În aceeași ședință, Curtea, având în vedere necesitatea unei documentări suplimentare, a amânat pentru data de 5 octombrie 2024, ora 21:00, dezbaterea contestației împotriva înregistrării candidaturii domnului Mircea – Dan Geoană la alegerile pentru Președintele României din anul 2024, contestație formulată de domnul Talpoș Ioan.

III. Totodată, Curtea a amânat pentru data de 5 octombrie 2024, ora 21:00 contestația formulată împotriva înregistrării candidaturii domnului Ludovic Orban la alegerile pentru Președintele României din anul 2024, contestație formulată de domnul Stan Valerian, conform CCR.

Reacția Dianei Șoșoacă

Diana Șoșoacă a reacționat dur pe rețelele sociale. Într-un mesaj pe pagina de Facebook, Diana aceasta a susținut că decizia CCR este „acapararea totală a justiției și omorârea națiunii române”.

„Nici măcar nu am fost citată. Este imposibil așa ceva. Nu știu nici măcar cum arată citația, ceea ce înseamnă că s-au încălcat grav toate drepturile procesuale. Solicit românilor să ieșiți în stradă! Așa ceva este inacceptabil. Singurul naționalist care putea să câștige aceste alegeri.”, a mai spus Șoșoacă.