De ce crapă scoarţa copacilor din livadă. Remediul care îi salvează imediat
Specialiștii din domeniu au creat un mic ghid pentru pomicultori, explicând câteva dintre cele mai frecvente probleme cu care se pot confrunta în această perioadă a anului. Află, din rândurile de mai jos, de ce crapă scoarța copacilor din livadă. Care este remediul care îi poate salva.
De ce crapă scoarţa copacilor din livadă
Este o problemă cu care cei care și-au dedicat un colț al grădinii plantării pomilor fructiferi se confruntă în toate perioadele anului, mai cu seamă în lunile de primăvară – început de vară.
Specialiștii din domeniu au creat un mic ghid pentru pomicultori, explicând câteva dintre cele mai frecvente probleme cu care se pot confrunta în această perioadă a anului. Astfel, au descris principalele motive din cauza cărora crapă scoarța copacilor din livadă.
Este o problemă nu doar estetică, ele transformându-se în porți de acces pentru diferite bacterii, ciuperci și insecte dăunătoare ce pot afecta dezvoltarea pomilor:
- surplusul de umiditate și variațiile de temperatură
- excesul de îngrășăminte cu azot administrate, de cele mai multe ori, în a doua jumătate a verii
- pregătirea incorectă a pomilor pentru condițiile de iarnă
- formaerea incorectă a coroanei și sarcina excesivă
- plantarea prea adâncă și în locuri alese greșit
- lipsa protecției împotriva rozătoarelor și a insectelor dăunătoare
Te-ar putea interesa și: De ce să baţi cuie ruginite în copacii din livadă. E trucul bunicilor noştri, vei face şi tu aşa de acum
Remediul care îi salvează
Din fericire, există și câteva remedii ce te vor ajuta, în cazul în care te confrunți cu această problemă. Este foarte important să acționezi cât mai repede după ce observi o crăpătură în scoarța copacilor din livadă.
Primul pas este curățarea fisurii. Apoi, aceasta se tratează cu o soluție ce are în compoziție 2-3% sulfat de cupru sau amestec Bordeaux.
„Dacă fisura este „curată”, cu margini frumoase și fără scoarță atârnată, lăsați trunchiul în pace. Se va vindeca de la sine.
Dacă există o ruptură neregulată cu scoarță sfâșiată, tăiați scoarța afectată. Apoi, curățați în jurul rănii cu un cuțit ascuțit și steril. Această tăietură stimulează creșterea cambiului și accelerează vindecarea”, potrivit Agrobiznes.ro.
După crăpătura a fost dezinfectată, pe suprafața ei se poate aplica aplica o pastă specială pentru a o proteja, însă această măsură este opțională, nu mulți fiind convinși de rolul ei în vindecarea scoarței.
Te-ar putea interesa și: Pomii tăi fructiferi nu sunt roditori? Trucul genial prin care vor avea din nou fructe