De ce copiii nu trebuie să consume multă carne. Mihaela Bilic a dat alerta
Mihaela Bilic a susținut că toți copiii nu trebuie să consume multă carne. Nutriționistul a declarat că aceștia ar putea fi diagnosticați cu o boală care le-ar putea pune viața în pericol. „Prea multă carne strică … mai ales la copii”, spune specialistul. Cercetătorii au constatat și ei faptul că un consum excesiv de proteine la vârsta de 4 ani se traduce printr-un IMC crescut câțiva ani mai târziu.
Mihaela Bilic, sfaturi pentru părinți: copiii nu trebuie să consume multă carne
Majoritatea copiilor primesc meniuri bogate în proteine și sărace în carbohidrați. Făinoasele dau în timpul acesta energie pentru mișcare, iar excesul de proteine predispune la obezitate. Mămicile trebuie să aibă mare grijă la produsele pe care le pun în farfuriile micuților și la calitatea acestora.
„Prea multă carne strică … mai ales la copii”, spune nutriţionistul Mihaela Bilic. International Journal of Obesity a publicat un studiu portughez făcut pe 2.000 de copii în cadrul proiectului Generația XXL.
Specialiștii au subliniat că nu zahărul și grăsimile duc la obezitate în rândul copiilor, ci consumul mare de proteine. Cercetătorii au constatat că două din trei mese sunt pline de proteine la micuții care au împlinit 4 ani. Acest lucru se traduce printr-un IMC crescut câțiva ani mai târziu.
,,Practic, un consum mare de proteine la vârsta de 4 ani înseamnă kilograme în plus la 7 ani!”, avertizează nutriţionistul.
„Aportul zilnic de grăsimi în cazul copiilor trebuie să depăşească 35% din…”
Nevoile organismului sunt de 1 gram proteine/kilogram corp/zi, iar studiile arată că în țările dezvoltate se consumă mult mai mult. Mulți dintre mănâncă și de 3 ori pe zi carne, când ar trebui doar de 3 ori pe săptămână. La capitolul acesta intră și excesul de mezeluri, semipreparate, ouă, brânzeturi sau proteine de origine vegetală.
„Aportul zilnic de grăsimi în cazul copiilor trebuie să depăşească 35% din aportul total de calorii, pentru că din grăsime se sintetizează hormoni şi se dezvoltă creierul, acestea fiind esenţiale pentru creşterea, dezvoltarea şi funcţionarea organismului.
Cât despre obezitatea infantilă, ea presupune măsuri restrictive legate exclusiv de cantitate! Nu mâncarea dietetică este obiectivul, ci redimensionarea porţiilor.”, mai spune Mihaela Bilic.
Alimentație copii
Din alimentație nu trebuie să lipsească:
– proteine – carne de pui, de vită, slabă de porc, pește, fructe de mare, fasole, soia, mazăre, fructe oleaginoase și semințe fără sare;
– legume – oferă o gamă cât mai variată de legume în fiecare săptămână, de la cele mai închise la culoare până la cele de culori deschise. Ideal este să fie proaspete, dar poți să le incluzi în alimentație și pe cele congelate sau la conservă – dar care să aibă un conținut cât mai redus de sare;
– fructe – proaspete, congelate, uscate (care să nu conțină aditivi), conservate – toate acestea aduc mai multe beneficii decât consumul de suc din fructul respectiv. Dacă totuși îi oferi suc, asigură-te că nu are zahăr sau alte ingrediente adăugate.
– lactate – copilul trebuie să consume zilnic produse lactate, indiferent că este vorba de lapte, iaurt, sana, chefir, brânză, cașcaval sau alte tipuri de brânzeturi;