De ce caloriferele se montează sub ferestre, de fapt. Motivul la care sigur nu te-ai gândit

de: Ionuț Vieru
30 09. 2022

De ce caloriferele se montează sub ferestre? Majoritatea românilor au în momentul de față calorifere menite să încălzească locuința în anotimpurile mai reci. Probabil ați observat că acestea sunt montate sub fereastră, însă v-ați întrebat de ce?

De ce caloriferele se montează sub ferestre?

Apartamentele și designul interior al acestora s-a schimbat de-a lungul timpul. Cu toate acestea, atunci când meșterii vin să instaleze caloriferele le pun în același loc: sub fereastră. Nu punem întrebări și îi lăsam să-și facă treaba, însă de ce sunt instalate acolo?

Unul dintre motive este faptul că, în cazul în care caloriferul nu ar fi amplasat sub fereastră în anotimpul rece, geamul ar fi extrem de rece. Geamul este mai rece ca aerul din cameră, indiferent de tipul de fereastră folosit.

În momentul în care aerul cald plin de vapori din casă se va întâlni cu partea rece a geamului, vaporii se vor lichefia și se va produce condensul. Condensul poate fi foarte dăunător pentru pereții dumneavoastră. Se poate crea mucegai și poate strica tâmplăria sau provoca mirosuri neplăcută în locuință.

Atunci când caloriferul este instalat sub geamuri, se crează o „perdea” de căldură. Aceasta nu permite vaporilor de apă să condenseze pe sticla ferestrei sau alte suprafețe reci.

„De fapt, fiecare fereastră ar trebui să aibă un calorifer sub ea. Dacă în cameră există două ferestre, atunci vom amplasa două calorifere la o distanță maximă de 30-40 de cm de peretele cu geamul. Amplasarea caloriferului sub geam mai este o alegere înțeleaptă din alt punct de vedere: acela este un spațiu mort și, de obicei, nu se poate pune altceva, așa cum ar fi un corp de mobilier”, a explicat un constructor bucureștean.

Cum să cureți și să verifici ușor caloriferele

Cel mai bun moment să curățăm caloriferele este vara, deoarece atunci nu le folosim. Tot atunci este bine să le verificăm cât mai bine, pentru a ne asigura că nu vom avea probleme cu ele iarna.

Verificarea caloriferele este ușor de făcut. În primul rând, aveți grijă să nu aibă fisuri sau să nu aibă urme de rugină vizibile, să fie bine aerisite și curate. Chiar dacă nu este un proces foarte complicat, este indicat ca verificarea să fie efectuată de un specialist.

Spălarea caloriferele este foarte importantă, deoarece la interior se acumulează straturi de calcar și de rugină, fie de la apa care circulă, fie de la conducte. Rugina și calcarul se depun pe pereții caloriferului și în parte de jos.

Pentru a curăța corespunzător caloriferul, va trebui mai întâi să demontați cele două legături cu țevile de intrare și ieșire a apei. Mai apoi, se scoate afară și se golește apa ce a mai rămas în el. Întoarceți caloriferul cu cele două orificii în sus și turnați apă în el, clătindu-l pentru a desprinde particulele depuse.

Repetați de câteva ori operațiunea, apoi umpleți caloriferul cu o soluție chimică. De cele mai multe ori este recomandă soda caustică. Puneți circa 2 kg de sodă la 5 l de apă și lăsați-o să activeze în jur de 10-15 minute, apoi clătiți caloriferul.

Trebuie să aveți în vedere că soda poate dăuna metalului. Aceasta este o substanță puternic corozivă care deteriorează suprafețele de etanșare. Prin urmare, trebuie să aveți grijă la substanța chimică aleasă.