De ce berea este numită și ”pâinea lichidă”. Secretul ei cel mai puțin cunoscut de către români

de: Ștefan R. Apostol
01 10. 2021

Berea, pentru majoritatea dintre noi, este cea mai populară băutură alcoolică. Pe tmp de vară, când sunt temperaturi toride, majoritatea stăm la o terasă cu o bere în față. Dar puțini știu că această miraculoasă și răcoritoare băutură este cunoscută și sub numele de pâinea lichidă”.

Berea, una din cele mai vechi băuturi din lume

Berea este o băutură alcoolică antică care, deși produsă printr-un proces mai complex decât vinul, a fost dezvoltată de o gamă largă de culturi pentru a deveni populară la nivel internațional. S-au scris zeci, poate sute de cărți, despre berea pe care o bem în fiecare zi.

Majoritatea dintre ele au explorat procesele de fabricare a berii utilizate în antichitate și în societățile tradiționale. Există teorii despre rolurile sociale pe care le are berea și rolurile simbolice ale consumului de bere. S-a scris despre convingerile și activitățile asociate cu berea.

S-a discutat în permanență despre efectele de promovare a sănătății, precum și despre riscurile care dăunează sănătății, în raport cu consumul de bere. Dar nimeni nu și-a pus vreodată problema de ce berea se numește pâine lichidă.

De ce numește pâine lichidă? Care este secretul din spatele acestei denumiri

Expresia „pâine lichidă” sau o variantă a acesteia, a fost folosită  din când în când ca metaforă, și nu doar de americani. Termenul apare și în alte menționări despre berea de zi cu zi și, aparent, apare și într-un proverb rusesc.

La urma urmei, berea se bazează pe cereale și folosește fermentația drojdiei la fel ca pâinea. Cu toate acestea, nimeni nu o numește așa în mod obișnuit și, în măsura în care este folosită fraza, aceasta depășește cu mult granțilele statelor unde se bea des bere.

Termenul în sine, este regăsit în cultura britanică și americană, și face referire la anumite timpuri de bere. Termenul de pâine lichidă se mai folosește în cazul berii bogate în substanțe nutritive din drojdia folosită pentru fermentarea acesteia.

Sau în cazul unei beri cu o greutate specifică ridicată la sfârșitul fermentației, rezultând o bere densă. Am analizat mai multe dicționare, iar rezultatul cel mai concludent a fost următorul:

  • O băutură alcoolică fermentată preparată din malț, de obicei aromată cu hamei.
  • O băutură fermentată preparată prin metode tradiționale care este apoi dezalcoolizată astfel încât produsul finit să conțină cel mult 0,5% alcool.
  • O băutură carbogazoasă produsă printr-o metodă în care procesul de fermentare este fie ocolit, fie modificat, rezultând un produs finit cu un conținut de alcool de cel mult 0,01 la sută.
  • O băutură făcută din extracte de rădăcini și plante: bere de mesteacăn.

 

Indiferent că ne place sau nu termenul de pâine lichidă, berea este băutura alcoolică cea mai prezentă în viața noastră.