De ce au păianjenii sânge albastru și de ce dansează. Cele mai uimitoare curiozități despre arahnidele din România

de: Alexandra Chivu
22 08. 2020

În prezent, există peste 40.000 de specii de păianjeni care au fost identificate, arahnidele reușind să se extindă pe toate continentele cu excepția Antarcticii. Cu diferite forme, culori, fiecare având aspectul și caracteristicile unice, cercetătorii au treabă grea în a descoperi câte tipuri de păianjeni există pe pământ. Până atunci, detaliile despre ei rămân certe, cum ar fi faptul că au sânge albastru și dansează.

Curiozități despre păianjeni: au sânge albastru și dansează

Oamenii de știință explică faptul că păianjenii au sânge albastru deoarece molecula de care se lipește oxigenul în cazul acestora are la bază cupru. În cazul oamenilor, această moleculă are la bază fierul.

Studiile au arătat că pânzele pe care le ţes arahnidele sunt dintr-un lichid, care atunci când intră în contact cu aerul se solidifică.

Cât despre cei care dansează, sunt puțini. Unele specii folosesc dansul pentru a-și atrage partenerii. De exemplu, păianjenul păun, care își folosește abdomenul pentru a-și atrage partenera. Totuși, acest ritual se sfârșește violent sau chiar mortal pentru dansator.

Alte necunoscute

Există câteva arahnide în lume care provoacă unele mușcături evidente și care, din cauza veninului lor, pot provoca unele probleme de sănătate. Majoritatea păianjenilor însă nu vor mușca oamenii și, dacă o fac, veninul lor nu este suficient pentru a provoca puternice complicații. În schimb, femelele au un apetit crescut…dar pentru partener.

În unele cazuri, în funcție de specie, femeia își va mânca partenerul, înainte, în timpul ori după copulare. Unii spun că acest comportament al canibalismului poate să fi inspirat numele unor specii, cum ar fi văduva neagră.

Pe de cealaltă baricadă, masculul oferă cadouri. Observațiile asupra păianjenilor au relevat faptul că ei oferă femelelor diverse daruri, cum ar fi musculițe pe care le-au capturat. În general, cadourile pot fi și bucăți de frunze sau pe care alte femele le-au refuzat.