De ce au căciulile ciucuri, de fapt. Pentru ce sunt folosiți. Românii nu știu asta

de: Ana Chivu
18 11. 2020

Poate te-ai fi gândit că ciucurele e special pentru a masca terminația unei căciuli, dar alta e proveniența lui. De ce au, de fapt, căciulile ciucuri și care e folosința acestora în realitate? Istoria accesoriului e foarte puțin cunoscută.

Care e rolul ciucurilor la căciuli? Pentru ce sunt folosiți?

Le purtăm de cele multe ori din necesitate, pentru că puțini adoră felul în care le arată podoaba capilară după ore bune petrecute sub o căciulă groasă, dar cu toate astea sunt primele la care ne gândim în sezonul rece, alături de mânuși. Desigur, pentru cei care adoră moda este considerat un adevărat accesoriu, care trebuie să se asorteze cu celelalte piese și care este mereu pusă în valoare, mai ales că se află în zona corpului care este privită cel mai des.

Ce rol au ciucurii de la căciuli?

Dar care e rolul ciucureilor din vârf? Acesta sau pamponul are o orginie destul de veche. Mai exact, în secolul 18, Franța. Ciucurele era o decorațiune pe pălăriile soldaților din marina franceză. Pălăriile cu ciucuri preveneau loviturile la cap pe care le riscau în timp ce coborau sub puntea navei. Ciucurii diferențiau companiile din care făceau parte soldații în infanteria lui Napoleon. Cei verzi erau din prima companie, cei albaștri din a doua, cei portocalii indicau compania a treia și cei violeți compania a patra.

Vestimentația unui soldan

Altfel stau lucrurile dacă mergem în zona religiei, unde ciucurii se numesc birettas și sunt purtați de cardinali (roșii), episcopi (violet) și diaconi și seminariști (negri). Accesoriul a tot colindat casele de modă, iar în anii ’30, în timpul Marii Crize Economice, au luat locul bijuteriilor tocmai pentru că erau ușor de fabricat și puteau fi făcuți și din resturi. Oamenii s-au îndrăgostit de ei și au început să-i poarte în scop decorativ pe mai multe obiecte vestimentare.

Ciucurii – birettas în zona religioasă

Cum au apărut pălăriile?

„Una dintre primele imagini în care apare o pălărie este un tablou dintr-un mormânt din Teba, Egipt, care înfăţişează un bărbat purtând o pălărie de paie. Gravura este datată 3200 î. de Hr. Trebuie menţionat faptul că pălăriile erau purtate frecvent în Egiptul Antic şi îi protejau pe egipteni de razele soarelui. În spaţiul carpato-danuiano-pontic, dacii purtau celebrele căciuli numite pileus. Aceste căciuli erau confecționate din două tipuri de material: unul țesut în casă pentru perioada caldă și altul confecționat din blană de miel, pentru iarnă. Pe lângă faptul că protejau capul, căciulile denumite pileus erau şi un semn că purtătorii fac parte din clasa socială superioară formată din aristocraţi (tarabostes) şi războinici” (Sursa: shtiu.ro)