07 dec. 2019 | 10:30

De ce a fugit Nicolae Ceaușescu la Târgoviște. Ce credea dictatorul că se va întâmpla acolo

Știri generale
De ce a fugit Nicolae Ceaușescu la Târgoviște. Ce credea dictatorul că se va întâmpla acolo
De ce a fugit Nicolae Ceaușescu la Târgoviște. Ce credea că se întâmplă acolo?

Nicolae Ceaușescu a decis să plece la Târgoviște, după ce s-a simțit în pericol din cauza românilor care începeau de nicăieri Revoluția, considera aceasta. Ce credea liderul comunist că va face în oraș și ce s-a întâmplat, de fapt?

De ce a ales Nicolae Ceaușescu să fugă la Târgoviște?

Istorici, profesori, gazetari și oameni de rând încă mai cred faptul că răsturnarea lui Nicolae Ceaușescu se putea face și fără vărsare de sânge. Grigore Cartianu, în lucrarea sa „Sfârșitul Ceaușeștilor”, scrie faptul că tovarășii supremi erau bântuiți de spaima trădării, iar ca să elimine orice lucru care putea reprezenta un pericol a preluat personal comanda represiunii.

Pe data de 22 decembrie, între orele 06:00 și 12:00, Ceaușescu a trăit cu intensitate ultimele clipe la cârma României mult visate de acesta. Cu toate că totul se prăbușa în jurul lui, se mai gândea la o reprimare sângeroasă a demonstrațiilor. Dar, din păcate pentru fostul lider comunist, Armata și Securitatea îl părăsise.

De ce a fugit Nicolae Ceaușescu la Târgoviște?

De ce a fugit Nicolae Ceaușescu la Târgoviște?

Schimb de plauri, după ce Armata și Securitatea l-au abandonat

“În focul evenimentelor, mulţi apropiaţi ai lui Ceauşescu au apelat la şemecherii pentru a părăsi corabia aflată în derivă. Generalul Stănculescu şi-a pus piciorul în ghips. Dăscălescu s-a încuiat într-un WC ca să nu fie luat în elicopter. Hîrjău a zis că se duce la toaletă şi a dispărut. Aghiotanţii dictatorului s-au făcut nevăzuţi. Nicolcioiu a “uitat” să deconteze baniii cu care venise din Iran”
Grigore Cartianu

Stănculescu i-a văzut extrem de deciși să fugă, așa că i-a condus pe președinte și soția sa până la elicopter. Alături de cei doi se aflau Emil Bobu și Manea Mănescu. Deși ținta era alta, în 12 minute au schimbat sediul CC al PCR cu palatul de la Sangov. Ceaușescu a plecat cu elicopterul de la Snagov spre Pitești. Din nefericire pentru soții Ceaușescu, nici acest plan nu era bun, pentru că atunci când aeronava se apropia de aeroportul de la Boteni, a fost identificată prin radio, moment în care pilotul a transmis pasagerilor că ar putea fi doborâți. Atunci, au coborât forțat lângă Târgoviște, la 80 km nord de București, loc unde au și fost arestați.

Parteneri
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent
Redactia.ro
Lovitură de teatru! De ce ar fi făcut luptătorul MMA gestul golănesc către fata din ring: ”N-am altă explicație”
Digisport.ro
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea în care trăia ca un rege
Digi24
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după 24 de ani. Ucigașul a dezvăluit totul de pe patul de moarte
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
NOILE REGULI pentru șoferi. Au fost adoptate astăzi, 24 APRILIE
Capital.ro
Top 5 alimente care ne otrăvesc organismul și trebuie evitate | Dr. Cezar: ”E favorizantă pentru apariția cancerului”
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
Cine PIERDE bani din PENSIE imediat. ANUNȚUL ministrul MUNCII
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro