De ce a fost săltat din casă soțul Dianei Șoșoacă de către polițiști. Silvestru Șoșoacă, plasat sub control judiciar pentru 60 zile

de: Andrei Simion
05 06. 2024

Soțul senatoarei Diana Şoşoacă, cu care se află în proces de divorț, a fost ridicat de acasă de poliţie, miercuri, pentru semnături false. Silvestru Șoșoacă e candidat independent la alegerile europarlamentare. Acesta urmează să fie dus la Parchetul General pentru audieri.

Lovitură dură pentru Silvestru Șoșoacă

Update 5 iunie, ora 19.28. Soțul senatoarei Diana Şoşoacă este urmărit penal pentru uz de fals şi fals în declaraţii.

„În cursul zilei de astăzi, 5 iunie 2024, procurorul de caz din cadrul Secţiei de urmărire penală a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale, faţă de un suspect, candidat la alegerile pentru Parlamentul European, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de infracţiunilor de uz de fals, prev. de art. 323 Cod penal, şi fals în declaraţii, prev. de art. 326 Cod penal, ambele cu aplic. art. 38 alin. 1 Cod penal”, a anunțat, miercuri, Parchetul General.

Potrivit procurorilor, faţă de Silvestru Şoşoacă s-a dispus măsura preventivă a controlului judiciar pentru 60 de zile.

„Menţionăm că nici o altă persoană nu are calitatea de suspect sau inculpat în acest dosar”, au mai spus procurorii.

Știrea inițială

Silvestru Șoșoacă a fost săltat, în urmă cu puțin timp, de la domiciliul său, de către polițiști, în baza unui mandat de aducere emis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Procurorii s-au autosesizat după ce bărbatul și-a depus candidatura pentru Parlamentul European ca independent.

Soțul senatoarei Diana Şoşoacă și-a depus listele de susținere obligatorii pentru această candidatură la Biroul Electoral Central, cu doar 3-4 minute înainte de expirarea termenului legal. Din primele informații, anchetatorii au indicii și dovezi că semnăturile ar fi fost falsificate.

Mai mult, potrivit Antena 3 CNN, pe lângă Silvestru Șoșoacă, care este deja suspect în acest dosar, urmează să fie aduse la audieri încă șase persoane care l-ar fi ajutat pentru a falsifica aceste liste. Aceștia ar face parte din AUR și sunt angajați, mulți dintre ei, la birouri parlamentare ale senatorilor sau deputaților AUR.

Reacția lui George Simion

La scurt timp, președintele AUR, George Simion, a avut o primă reacție în acest caz. Politicianul acuză că reprezentanții AUR sunt acum citați ca martori și puși să ofere „declarații despre mine” în legătură cu semnăturile necesare participării lui Silvestru Șoșoacă la alegeri.

„Atenție: vor să scoată AUR din listele electorale! Disperarea sistemului e maximă! A început!!! Zeci de apropiați de-ai mei și membri din echipa de campanie sunt citați ca martori pentru azi și zilele următoare și puși să dea declarații despre mine”, a precizat George Simion pe Facebook.

Liderul AUR este anchetat de procurorii Parchetului de pe lângă ÎCCJ după ce ar fi instigat membri ai formaţiunii să falsifice listele de susţinători necesare pentru depunerea candidaturii, ca independent, la alegerile europarlamentare de către Silvestru Şoşoacă, soţul senatorului Diana Şoşoacă.

Ce susține Parchetul

„În luna aprilie 2024, liderul unei formațiuni parlamentare, deputat, i-a instigat, atât direct, cât și prin interpuși, pe mai mulți membri ai unei formațiunii politice și pe o serie de angajați ai Parlamentului României care desfășoară activități lucrative în cadrul formațiunii politice respective, să procedeze la falsificarea câtorva mii de liste de susținători necesare depunerii de către un candidat independent a candidaturii pentru alegerile pentru Parlamentul European din data de 9 iunie 2024.

În acest context, în data de 9 aprilie 2024, deputatul în cauză a solicitat, atât direct, cât și prin intermediul unor persoane de încredere, mobilizarea în regim de urgență a câtorva zeci de persoane la sediul central al formațiunii politice în scopul completării listelor de susținători necesare depunerii candidaturii independente, prin consemnarea în cuprinsul listelor a datelor reale ale unor cetățeni, copiate din alte liste de susținători completate anterior de membrii formațiunii, demers urmat de falsificarea semnăturilor respectivelor persoane.

În același scop, liderul formațiunii politice a transmis mesaje vocale pe grupurile de comunicare, iar în situațiile în care anumite persoane au refuzat să se conformeze, acesta le-a contactat direct punându-le în vedere să se deplaseze la sediul organizației în scopul arătat.

Ca urmare a demersului inițiat, în cursul zilei de 9 aprilie 2024, la sediul formațiunii s-au strâns aproximativ 50 de persoane, unele dintre acestea rămânând și pe timpul nopții, activitățile continuând și pe tot parcursul zilei de 10 aprilie 2024.

Pentru a-și conspira identitatea și activitățile ilicite, persoanele implicate în procesul de falsificare efectivă a listelor au inserat în spațiile dedicate datelor de identificare ale celor care au întocmit listele, datele unor persoane reale, dar fără legătură cu demersul arătat, cărora le-au falsificat semnăturile.

Totodată, în condițiile în care semnăturile falsificate nu erau suficiente pentru a permite depunerea candidaturii independente, reprezentanții formațiunii politice au procedat la fotocopierea listelor falsificate anterior, în vederea atingerii pragului de 100.000 de susținători.

Ca urmare a activităților descrise, în seara zilei de aprilie 2024, membrii formațiunii politice au finalizat activitatea de pregătire și îndosariere a listelor de semnături, aceasta fiindu-i transmisă persoanei care urma să-și depună candidatura și care s-a deplasat la Biroul Electoral Central, depunându-și candidatura. În data de 11 aprilie 2024, reprezentanții Biroului Electoral Central au confirmat oficial acceptarea candidaturii”, conform ÎCCJ.