De ce a fost înmormântată Delia Budeanu la Mănăstirea Ghighiu. Locul de veci are o semnificație specială

de: Daoud Andra
21 10. 2024

Familia Deliei Budeanu a ales ca fosta crainică să fie înmormântată la Mănăstirea Ghighiu, de lângă Ploiești. Cei care au cunoscut-o și apreciat-o au condus-o luni, 21 octombrie, pe ultimul drum. Puțini știu însă de ce a ales familia să o înmormânteze în județul Prahova, deși a trăit în București.

Delia Budeanu a fost înmormântată la Mănăstirea Ghighiu

Familia și propiații și-au luat adio luni de la cea care a fost Delia Budeanu. Zeci de persoane publice au participat la înmormântarea ei, care a avut loc la Mănăstirea Ghighiu, din județul Prahova. Acest loc este unul special, iar multe vedete din România vin aici pentru a se ruga și pentru a se reculege.

La înmormântarea fostei crainice au participat inclusiv premierul, Marcel Ciolacu, alături de copiii și nepoții Deliei Budeanu. Fosta noră a sa, Dana Budeanu, care a fost căsătorită cu fiul regretatei prezentatoare, a venit la înmormântare însoțită de fiicele ei. Nepoatele i-au adus un ultim omagiu bunicii lor și au venit cu câte un buchet de cale, flori specifice evenimentelor funerare.

Semnificația specială pe care o are locul de veci

Mănăstirea Ghighiu este unul dintre cele mai cunoscute lăcașuri de cult din România. Alegerea acestui loc pentru înmormântarea regretatei Delia Budeanu nu este întâmplătoare. În acest loc, se află renumita icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul. Mănăstirea a fost întemeiată în a doua jumătate a secolului al XVI-lea, în 1817 fiind construită actuala biserică de către Arhimandritul Timotei și preotul Ioanichie Strâmbeanu.

Complexul monahal include biserica principală, chilii pentru maici și alte clădiri auxiliare. De-a lungul timpului, mănăstirea a fost reconstruită și renovată în mai multe rânduri, trecând prin diferite etape de degradare și restaurare, inclusiv după al Doilea Război Mondial.

Biserica mănăstirii, cu hramul ”Izvorul Tămăduirii”, este cunoscută pentru arhitectura sa în stil brâncovenesc, care se distinge prin armonia proporțiilor și detaliile delicate. Ansamblul monahal este înconjurat de o grădină deosebită, care contribuie la atmosfera de pace și reculegere.

Cel mai important punct de atracție al Mănăstirii Ghighiu este icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul, care a adus faimă mănăstirii pe plan național și internațional. Această icoană este considerată miraculoasă de către credincioși, fiind venerată pentru puterea sa de a aduce alinare și vindecare celor care se roagă cu credință.

Icoana a fost dăruită mănăstirii în anul 1958 de către Patriarhul Antiohiei, Alexandru al III-lea, în timpul unei vizite în România. Ea provine din Siria, fiind o icoană veche, datată în secolul al XVI-lea, cu o istorie lungă și plină de semnificații spirituale. De atunci, icoana Maicii Domnului de la Ghighiu a devenit un simbol al harului divin, având o putere deosebită în îndeplinirea rugăciunilor și cererilor celor care vin să se roage în fața ei.